Poticanje filmske kulture | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Poticanje filmske kulture

Započela je realizacija dvaju projekata Udruge ljubitelja filma RARE u partnerstvu s novosadskom udrugom Cinema City i zagrebačkim Fade In-om.

  • A
  • +
  • -

Od utorka, 26. ožujka, vinkovački gimnazijalci počinju snimati prvu od planirane četiri televizijske reportaže koje će se baviti razlozima mladih za ostanak ili sve češći odlazak iz Vinkovaca i iz Hrvatske. Radionica osnova dokumentarnog filma i televizijskog novinarstva Jump-cut! – Mladi, mediji, aktivizam edukativni je i besplatni program namijenjen mladima u dobi od 15 do 18 godina koji provodi Fantastično dobra institucija – Fade In iz Zagreba, a čija je realizacija započela na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog rock filma.

Osnovna je namjera programa poticanje kreativnog provođenja slobodnog vremena mladih, promicanje aktivnog i odgovornog građanstva, senzibilizacija mladih na nenasilje i poštivanje različitosti te razvoj medijske i filmske kulture mladih odnosno stimuliranje njihovog kreativnog izričaja i kritičkog promišljanja društvenog okruženja kroz audiovizualnu produkciju. Sudjelovanjem u programu polaznici će naučiti osnove novinarskog istraživanja, filmskog jezika i dramaturgije te se upoznati s osnovama snimanja i montaže. Također, polaznike se kroz rad u radionicama potiče da prepoznaju i prihvate specifičnosti vlastitog i tuđih identiteta, osvijeste predrasude koje generiraju strah i nasilje, kritički promišljaju okolinu u kojoj žive, artikuliraju uočene probleme i analiziraju ih te da uočeni problem razlože u formi audiovizualnog djela poput kratkog filma, reportaže, video dokumenta.

Do sada je održano šest vikend radionica unutar kojih su polaznici samostalno izradili i kratke dokumentarne filmove na temu vlastita identiteta i okoline u kojoj žive. Održana je projekcija dokumentarnog filma Oblak uz predavanje i diskusiju s autorom filma Miroslavom Sikavicom, a u narednom periodu bit će održana i završna produkcija četiri grupne reportaže. Radionicu vode dugogodišnji suradnici Fade In-a, redateljica, scenaristica i tv urednica Martina Globočnik, snimatelj i montažer Lovro Čepelak, novinarka Željka Kovačević, redatelj Miroslav Sikavica i drugi, uz sudjelovanje, pomoć i podršku članova Udruge ljubitelja filma RARE Vinkovci i profesora vinkovačke Gimnazije.

Također, Udruga ljubitelja filma RARE u partnerstvu s novosadskom udrugom Cinema City u ožujku je započela realizaciju projekta FILM IT LouD, osmišljenog da otvori nove mogućnosti mladima iz svijeta filma i glazbe, da poveže dvije vrlo zanimljive filmske i glazbene scene, stvarajući nove koprodukcijske i kreativne mogućnosti. Kroz brojne radionice vođene iskusnim profesionalcima, masterclass predavanja i praktičan rad, grupa odabranih mladih filmskih autora iz Srbije i Hrvatske dobit će priliku dokazati svoj talent i proširiti znanje i iskustvo zajedničkog rada.

KP / DORF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.03.2013