Poticanje fokusiranog i kolektivnog slušanja | kulturpunkt

Poticanje fokusiranog i kolektivnog slušanja

Prvo skupno zbivanje, izvedbena slušaonica umjetnika Nike Pećarine, prezentirat će niz skladbi i zvučni esej na temu postanka.

Pripremio: Lujo Parežanin
  • A
  • +
  • -

Premda se doima kao da je slušaonica kao žanr razmjerno prisutna u različitim klupskim i nezavisnokulturnim kontekstima, ponajprije je riječ o događanjima koja tematski ne grabe prema rubnim zvučnim i glazbenim praksama, niti formom nastoje istraživati nove moduse kolektivnog javnog slušanja. Korake upravo u tim smjerovima nastoje napraviti skupna zbivanja u Galeriji Miroslav Kraljević, predstavljena kao "ciklus izvedbenih slušaonica", koja će svoju prvu inačicu doživjeti u nedjelju, 5. srpnja, s početkom u 17 sati.

Kako stoji u najavi, zbivanja su dio GMK-ovog programa Čvorište efemernog – skriveno pred očima i zamišljena su "kao galerijski susret za pomno slušanje tematskih zvučnih kompilacija. Zbivanjima u javnom prostoru potiče se praksa fokusiranog i kolektivnog usmjeravanja pažnje na zvuk u prostoru i iskustvo slušanja kao takvo. Odabirom teme skupna zbivanja istražuju male i srednje narative kraj konceptualnih, eksperimentalnih i raznorodnih zvučnih, odnosno, glazbenih zapisa".

Njihov organizator, novomedijski umjetnik Nika Pećarina pojašnjava da zvučni materijali koji će biti predstavljeni na prvoj inačici slušaonice zapravo tvore "istraživački korpus proizišao iz nekih drugih umjetničkih projekata, zvučnu građu zanimljivu za samostalno predstavljanje". Projekt o kojem Pećarina govori je film o glini, posvećen temi postanka, što će biti i tematski obzor koji će okupiti kompozicije i zvučne zapise predviđene za prvo skupno zbivanje. Prikupljeni glazbeni materijali bit će prezentirani kao svojevrsni izložak i popraćeni Pećarininim zvučnim esejem na temu slušaonice.

Od posjetitelja se ne traži autorska investicija u situaciju, pojašnjava Pećarina, tek slobodna slušateljska participacija. Konačni cilj slušaonice je, navodi, istražiti zvučne radove kao specifični medij prenošenja znanja i emocionalnog iskustva, ali i njihove narativne potencijale.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 04.07.2020

VEZANE VIJESTI

Čvorište mogućih budućnosti

Razgovarala: Hana Sirovica

Čitalačka grupa Mjenjolici s Urana uskoro će krenuti s radom. S njezinim voditeljem Markom Gutićem Mižimakovom razgovarali smo o potencijalima znanstvene fantastike.

Želja za istraživanjem izvedbe

Pripremila: Ivana Pejić

PAP, edukativni program za izvedbene umjetnosti koji se od 2015. godine provodi u prostorima zagrebačkog MSU-a, ove godine obilježava petu godišnjicu djelovanja.

Novi život dramskog pisma

Pripremila: Hana Sirovica

Osim što omogućuje važan kontakt domaćeg dramskog pisma s publikom, projekt MONOVID-19 ukazuje na potrebu da se postojeće forme prilagode novim okolnostima.