Poticanje javne rasprave i dijaloga | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Poticanje javne rasprave i dijaloga

Brojni umjetnici uličnim instalacijama u Parizu žele istaknuti važnost ovogodišnje konferencije o klimatskim promjenama.

Piše: Martina Domladovac

JR i Darren Aronofsky, The Standing March / FOTO: EPA/YOAN VALAT

  • A
  • +
  • -

Inspirirani velikom međunarodnom konferencijom o klimatskim promjenama koja se od 30. studenog do 12. prosinca odvija u Parizu, brojni umjetnici iz cijelog svijeta sudjeluju sa svojim radovima na osvješćivanju javnosti, te isticanju važnosti ovog političkog događaja. U tu svrhu, pariška organizacija COAL (Coalition for art and sustainable development) inicirala je različite umjetničke projekte, razgovore i događaje povezane s pitanjem zaštite okoliša. Među brojnim umjetničkim kampanjama pokrenutim u Parizu je i postavljanje ilegalnih reklamnih postera, organizacije Brandalism, o čemu smo već pisali ranije.

Dansko-islandski umjetnik Olafur Eliasson, inače poznat po skulpturama i velikim instalacijama, postavio je svoju Ice Watch instalaciju koja se sastoji od dvanaest blokova leda s grenlandskog fjorda, poslaganih u obliku sata, koji se polako tope. Ovo je drugo uprizorenje Eliassonove instalacije koja je prvi put postavljena prošle godine u Kopenhagenu, u svrhu isticanja UN-ovog izvješća o procjeni klimatskih promjena. 

Shepard Fairey još je jedan globalno priznat ulični umjetnik koji se pridružio ekološkim aktivistima. Iako je najpoznatiji po društvenoj kritici kroz postere i uličnu umjetnost, Fairey je u Parizu izložio veliki globus pod nazivom Earth Crisis. Globus s uzorcima koji prikazuju anti-naftne simbole i ironične slogane, obješen je između prve i druge razine Eiffelovog tornja. Fairey navodi kako je cilj ovog rada, ali i njegovog djelovanja općenito, potaknuti javnu raspravu i otvoriti dijalog.

Među brojnim djelima i performansima nastalim u sklopu konferencije, ističe se i The Standing March, kreiran u suradnji francuskog umjetnika, znanog kao JR i poznatog američkog redatelja Darrena Arnofskog. Djelo je realizirano kao projekcija fotografija više od petsto različitih osoba na pročelju zgrade Francuskog parlamenta. Životi ljudi diljem svijeta, kao što prikazuju projekcije, pogođeni su klimatskim promjenama, stoga su autori djela državnike okupljene u Parizu željeli upozoriti da ih cijeli svijet promatra. "Pošto su prosvjedi zbog sigurnosnih razloga zabranjeni u Parizu, ovaj rad predstavlja 'tihi' prosvjed", poručuje JR, koji poziva ljude da razmisle o našoj budućnosti, budućnosti našeg okoliša, te ističe projekciju na pročelju kao odgovor onima koji nastoje kontrolirati našu sadašnjost.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 03.12.2015

VEZANE VIJESTI

Sporazum prema načelima pravednosti

Piše: Martina Domladovac

Počela je pariška konferencija o klimatskim promjenama s ciljem smanjenja stakleničkih plinova. Aktivisti brojnih zemalja zahtijevaju radikalnije promjene i pravedniju podjelu tereta.

Afirmacija života na otocima

Piše: Martina Domladovac

U Parizu je otvorena putujuća izložba Vis i Anatomija otoka, rezultat višegodišnjih međunarodnih simpozija i radionica.

Voda jest ljudsko pravo

Piše: Matija Mrakovčić
Europski je parlament istaknuo važnost vode kao resursa koje treba isključiti iz svih budućih trgovinskih sporazuma ili onih o kojima EU trenutno pregovara.