Potpora novim filmovima | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Potpora novim filmovima

Hrvatski audiovizualni centar objavio je rezultate Javnog poziva za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2012. godini. 

Na konferenciji za medije koja je 5. travnja bila održana u Hrvatskom audiovizualnom centru, objavljene su odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2012. godini. Na konferenciji su sudjelovali Hrvoje Hribar ravnatelj HAVC-a i Antonio Nuić jedan od dva umjetnička savjetnika za dugometražni igrani film, koji su javnost izvijestili kako su od ukupno 273 pristigle prijave, u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela odobrena 43 projekta: 8 u kategoriji animiranog filma, 11 u kategoriji eksperimentalnog filma, 8 u kategoriji kratkometražnog igranog filma, 9 u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, 4 dugometražna dokumentarna filma te 3 dugometražna igrana filma.  

Nuić je pojasnio kriterije kojima su umjetnički savjetnici vodili u odabiru projekata za ovu kategoriju: "Ognjen Sviličić i ja za proizvodnju smo odabrali tri projekta koja su bila apsolutno najpripremljenija: u scenarističkom smislu, renomeu redatelja i eksplikaciji njegove umjetničke vizije. U fazi razvoja scenarija i projekata dali smo priliku projektima iza kojih stoje mnoga zanimljiva imena. Među njima ima i debitanata i autora koji su se već ranije dokazali u kratkometražnim i ostalim filmskim formama". 

Odluke o rezultatima natječaja u svim navedenim kategorijama donesene su ranije na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, prvi put nakon što je Pravilnikom regulirano da će Javni poziv za poticanje audiovizualnog stvaralaštva trajati kroz cijelu godinu. Hrvoje Hribar prokomentirao je rezultate sljedećim riječima: "U ovom roku imali smo plodnu berbu u kategoriji kratkog filma i izrazito strogu, ali obećavajuću selekciju animiranog filma. Eksperimentalni i dokumentarni film drže kontinuitet ponude kvalitetnih projekata. U kategoriji cjelovečernjeg igranog filma jedino mjerilo bila je vrhunska kvaliteta scenarija, a kao rezultat imamo samo tri odobrena naslova. U srpnju čeka nas novi krug na kojem bi sufinancirani mogli biti neki od izvrsnih projekata koje HAVC sufinancira u fazi razvoja. Ukoliko do tada budu spremni, na sljedećem će natječaju do izražaja doći debitanti, redateljice i djela naklonjenija repertoaru nego festivalima". 

Cjelovit popis odobrenih projekata u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela i popis odobrenih projekata u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata za 2012. godinu potražite ovdje

Izvor: HAVC

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 08.04.2013