Potpora ugroženima | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Potpora ugroženima

Jedanaest projekata udruga civilnog društva odobreno je na IPA natječaju Podrška programima OCD-a u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine.

Na natječaj je prijavljeno 98 projekata, a 11 najuspješnijih ostvarilo je pravo na bespovratna sredstva u iznosu nešto većem od milijun eura. Temeljem ovoga natječaja za jedanaest organizacija civilnoga društva odobrena su bespovratna sredstava u iznosu od 1.008.718,04 eura.

Cilj natječaja koji je pripremio Ured za udruge u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva jest ojačati sposobnosti i vještine organizacija civilnoga društva za zagovaranje politika usmjerenih na promicanje zapošljivosti, društvene uključenosti i poboljšanja kvalitete života svih hrvatskih građana, s posebnim naglaskom na ranjivim društvenim skupinama.

Na natječaj je prijavljeno 98 projekata, a 11 najuspješnijih ostvarilo je pravo na bespovratna  sredstva u iznosu nešto većem od milijun eura (1.008.718,04 eura), a provodit će se u  općinama i mjestima više od 15 županija među osobama s invaliditetom, socijalno depriviranim i ranjivim skupinama kao ciljanim korisnicima. Aktivnosti projekata usmjerene su na poticanje  zapošljavanja mladih i osoba s invaliditetom te sudjelovanje ranjivih skupina u procesima odlučivanja i promicanje društvene uključenosti, s posebnim naglaskom na slabije razvijena područja te otoke. 

Tijekom svečanosti dodjele ugovora 10. veljače istaknuto da će dodjela ugovora u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala doprinijeti jačanju gospodarske i socijalne kohezije, ali i prioritetima Europske strategije zapošljavanja u području socijalne uključenosti, obrazovanja i izobrazbe te zapošljavanja. 

Upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić, istakla je kako će provedba projekata odobrenih na ovom natječaju, kao i na druga dva natječaja raspisana u ovom operativnom programu, osigurati organizacijama civilnoga društva kvalitetnu pripremu na natječaje koje će se uskoro raspisivati u okviru Europskog socijalnoga fonda.  

Izvor: civilnodruštvo.hr / Foto: Giusi Barbiani

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 11.02.2014