Potpore HAVC-a komplementarnim djelatnostima | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Potpore HAVC-a komplementarnim djelatnostima

HAVC je objavio popis programa i iznose potpora s Javnog poziva za komplementarne djelatnosti. Potpore su u najvećoj mjeri dodijeljene filmskim festivalima i Hrvatskoj kinoteci, no uz

  • A
  • +
  • -

Na konferenciji za novinare koja je u petak 27. siječnja bila organizirana u prostorijama HAVC-a, objavljeni su rezultati Javnog poziva za komplementarne djelatnosti Hrvatskog audiovizualnog centra. Rezultate su priopćili  Marina Škrabalo i Nenad Polimac, savjetnici Umjetničkog vijeća za komplementarne djelatnosti, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i predsjedavajuća Hrvatskog audiovizualnog vijeća Vera Robić – Škarica

Valjanim kandidatima za ovaj natječaj, prema odlukama vijeća, smatraju se programi zaštite audiovizualne baštine koji uključuju kinotečnu djelatnost, filmski festivali i druge audiovizualne manifestacije, djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture, programi promocije i prodaje hrvatskih audiovizualnih djela, proučavanje i kritičko vrednovanje audiovizualnih djelatnosti, izdavaštvo u području audiovizualnih djelatnosti, programi stručnog usavršavanja i programi audiovizualnih udruga i organizacija.

Savjetnici Umjetničkog vijeća za komplementarne djelatnosti kojeg čine Nenad Polimac, Boris Poljak i Marina Škrabalo, od gotovo tri stotine pristiglih prijava, izdvojili su njih 158 kao nositelje poticajnih i vrijednih programa koji će na državnoj i lokalnim razinama, omogućiti kontinuitet prisutnosti audiovizualnog segmenta djelovanja. Odabrane projekte financirat će HAVC-a u ukupnom iznosu od 11.749.610,00 kuna. 

Ovogodišnji program potpore uvelike je okrenut filmskim festivalima, financirajući četrdeset i četiri programa te vrste filmske djelatnosti s ukupno najvišim iznosom od četiri i pol milijuna kuna. Povodom takve odluke, na konferenciji su se očitovali savjetnici vijeća te naglasili kako shvaćaju da je iznos osiguran za festivalske manifestacije gotovo dvostruko veći od onog za edukaciju, no da ta djelatnost posjeduje senzibilitet za one filmske rodove i filmsko stvaralaštvo koji nisu dio filmske svakodnevice te su stoga važni za struku i lokalnu filmsku kulturu. 

U svom prijedlogu HAVC-u, savjetnici su nastojali ujednačiti razine financiranja filmskih festivala vodeći se osnovnom, zasad još radnom kategorizacijom njihove programske opsežnosti i procijenjenim nacionalnim, odnosno regionalnim značajem. Marina Škrabalo ukazala je tijekom konferencije na negativni trend sufinanciranja od strane lokalnih vlasti i od strane sponzora uslijed nastavka ekonomske krize, što je posljedično dovelo do tridesetpostotnog porasta ovogodišnjih prijava programa i projekata od lokalnog značaja.

Jedna od glavnih tema konferencije bilo je pitanje Hrvatske kinoteke, koja je najveći korisnik budžeta za komplementarne djelatnosti, ali čije sufinanciranje programa restauracije filmova ne pomaže temeljitom rješavanju organizacijskog problema ove ustanove. U Umjetničkom vijeću su zaključili da je vrijeme za temeljito mijenjanje odnosa Ministarstva kulture prema osnovnoj djelatnosti ove institucije, a to je čuvanje filmske baštine, i to tako što će osnovni financijski izvor te djelatnosti biti osiguran kao posebna stavka u okviru državnog proračuna za zaštitu kulturnih dobara. 

Drugi problem vezan uz Kinoteku jest njezin položaj unutar postojećega sustava Hrvatskog državnog arhiva. U svom obrazloženju, savjetnici su zaključili da bi trebalo ispitati mogućnost odvajanja Kinoteke iz sustava Hrvatskog državnog arhiva, čime bi se mogli stvoriti drugačiji uvjeti za djelovanje ove institucije. Kako su istaknuli, sadašnji status Kinoteke ne zadovoljava potrebe audiovizualne zajednice te je potrebno pokušati jasnije odrediti status ove institucije unutar društva, pri čemu bi HAVC mogao doprinijeti pokretanjem stručne  i političke rasprave.

Najviše programa, čak njih pedeset i devet, dobilo je potporu za djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture. Iznos od dva milijuna i trideset tisuća kuna podijelit će velik broj udruga i organizacija, znatan broj njih i s nezavisne umjetničke i kulturne scene. Cjeloviti popis odobrenih programa kao i obrazloženje savjetnika Umjetničkog vijeća možete pogledati na istaknutim linkovima.  

P.N. / HAVC
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 30.01.2012