Potpore za institucije i nezavisne organizacije | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Potpore za institucije i nezavisne organizacije

WHW, [BLOK], Drugo more, Domino, Metamedij i POGON neke su od organizacija koje su ušle u ovogodišnji program potpora EU Kreativna Europa.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu Europske komisije objavila je rezultate potpore Europskim projektima suradnje s prvog poziva za prijave na natječaj u okviru programa EU Kreativna Europa - potprogram Kultura čiji rok za prijavu je bio 5. ožujka 2014. godine. 

Tako je u okviru manjih projekata suradnje čak šesnaest hrvatskih institucija prijavilo šesnaest projekata u svojstvu vodećeg partnera od čega su pozitivno ocijenjena dva projekta od kojih su oba dobila najviši iznos potpore od EU. Riječ je o projektu pod originalnim nazivom This is Tomorrow. Back to Basics: Forms and Actions in the Future koji je prijavila organizacija Što, kako i za koga (WHW) i u kojemu sudjeluje zajedno s organizacijama iz Latvije (Laikmetīgās mākslas centrs) i Švedske (Stiftelsen Tensta Konsthall). Europska komisija je za provedbu projekta osigurala iznos od 200.000,00 eura odnosno 60 posto ukupne vrijednosti projekta što je ujedno i najviši iznos potpore koji je moguće dobiti za pojedini projekt u ovoj kategoriji. Drugi projekt u kojem je vodeći partner Muzej suvremene umjetnosti zove se Performing the Museum, a u njemu još sudjeluju organizacije iz Španjolske (Fundació Antoni Tàpies), Slovenije (Koroška galerija likovnih umetnosti) i Srbije (Muzej savremene umetnosti Vojvodine) te je za njega Europska komisija osigurala isto tako najviši iznos potpore za ovu kategoriju natječaja odnosno 200.000,00 eura što čini 49,91% ukupne vrijednosti ovog projekta.

Osim kao vodeći partneri, osam hrvatskih kulturnih institucija i organizacija sudjeluje u sedam europskih projekata suradnje u svojstvu partnera, a to su Hrvatska glazbena mladež (Blackboard Music Project), Hrvatski institut za pokret i ples (New Forms in Mixdoor Performing Arts Practices), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (The Resilience of Art in Liquid Crises), Hrvatsko dizajnersko društvo (Balkan Design Network), Drugo more (Masters & Servers: Networked Culture in the Post-Digital Age), [BLOK] (HEROES WE LOVE. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe) te udruga Metamedij i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva (In/visible cities – International Festival of Urban Multimedia).

U kategoriji većih projekata suradnje koji su operativno i financijski iznimno teški i zahtjevni s obzirom da se radi o projektima čija ukupna vrijednost seže i do 4 milijuna eura iz Hrvatske je stigao projektni prijedlog jedne organizacije koji nije prihvaćen, ali zato u pet većih europskih projekata suradnje sudjeluje čak šest hrvatskih kulturnih organizacija i institucija, a to su: Hrvatski državni arhiv (Community as Opportunity – Creative archives' and users' network), Domino (Be SpectACTive!), Crveni nosevi – klaunovi doktori (The Faces Behind the Nose – Promoting Hospital Clowning as a Recognized Genre of Performing Arts), Drugo more i Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (CORNERS – Turning Europe inside out) te MBR Kolektiv d.o.o. (The People's Smart Sculpture).

Statistički gledano, hrvatske kulturne organizacije su u samom vrhu po broju prijavljenih projekata (kategorija manjih projekata suradnje), jer ih više prijavljenih imaju još samo organizacije iz Španjolske (31), Francuske (24), Italije (62), susjedne nam Slovenije (28) i Ujedinjenog Kraljevstva (20), a isto se tako može reći da su naše organizacije ostvarile iznadprosječan uspjeh s obzirom da je najveći broj odobrenih projekata koji dolazi iz jedne zemlje – pet (Francuska).

Izvor: MK

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 20.08.2014