Potpore za knjigu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Potpore za knjigu

Ministarstvo kulture objavilo je rezultate Javnog poziva za dodjelu potpore za poticanje književnog stvaralaštva.

  • A
  • +
  • -

Ministarstvo kulture odobrilo je gotovo milijun i pol kuna potpore za poticanje književnog stvaralaštva. Po toj računici, u razdoblju ove i sljedeće godine, na domaćoj se književnoj sceni može očekivati pedesetak novih naslova. 

Kako prenose Moderna vremena, u idućoj godini na pedeset i jednog autora raspodjeljena je dvadeset i jedna polugodišnja potpora u iznosu od 42 tisuće kuna te dvadeset i devet tromjesečnih potpora u iznosu od 21 tisuće kuna. Usporedbom iznosa lanjske i ovogodišnjeg potpore, primjećuje se povećanje od sto i pet tisuća kuna, što ukupno predstavlja 7,6 posto više sredstava za književnost. 

Najveći dio sredstava dodijeljen je piscima koji su prijavili tekstove u nastajanju. Ministarstvo kulture odlučilo je poduprijeti nastanak dvadeset i pet novih romana, deset zbirki kratkih priča i proze, šest zbirki poezije, šest esejističkih i publicističkih knjiga te tri prijevoda. 

Potpore Ministarstva kulture upućuju se se autorima za njihov književno-umjetnički rad, prijevode djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća te za književnopovijesni rad na pripremi sabranih, odabranih i kritičkih izdanja djela hrvatskih spisatelja. Financijske potpore isplaćivat će se u mjesečnim obrocima u bruto iznosu od sedam tisuća kuna. 

Ovogodišnje povjerenstvo činili su Tatjana Jurić Gregurić, Miloš Đurđević, Marinko Koščec, Miroslav Mićanović i Hrvoje Kovačević. Popis djela i autora kojima je odobrena potopra možete pronaći ovdje

Izvor: Ministarstvo kulture / MVinfo 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 19.01.2012