Potraga za nepoznatim | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Potraga za nepoznatim

Izložba Stvarno korisno znanje predstavlja nekoliko umjetničkih pozicija s opsežne istoimene izložbe održane u Madridu, ovom prilikom u dijalogu s radovima Renate Poljak i OKO.

10.12.2014 - 28.02.2015 , Zagreb - Galerija Nova

FOTO: Goriški borec

  • A
  • +
  • -

"Pojam 'stvarno korisno znanje' nastao je u ranom 19. stoljeću kada su radnici osvijestili potrebu da sami organiziraju vlastito obrazovanje. Radničke organizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu koristile su se ovim pojmom 1820-ih i 1830-ih godina da bi opisale korpus znanja koji je uključivao različite 'nepraktične' discipline poput politike, ekonomije i filozofije, i koji je bio suprotan onome što su njihovi poslodavci proglasili 'korisnim znanjem', u koje se sve više ulagalo s ciljem rasta poslovanja, te se financirala edukacija radnika u 'primjenjivim' vještinama i strukama poput tehničkih, fizike, kemije ili matematike. I dok 'korisno znanje' djeluje kao sredstvo društvene reprodukcije i održava status quo, 'stvarno korisno znanje' zahtijeva promjene time što razumije uzroke eksploatacije i njezinu ulogu unutar vladajuće ideologije. U pitanju je kolektivna, emancipacijska, teorijska, emotivna, informativna i praktična potraga čiji je prvi korak utvrditi ono što još ne znamo", stoji u najavi izložbe u organizaciji kustoskog kolektiva WHW - što, kako i za koga?. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Victorije Lomasko, Mujeres Públicas, OKO, Partizanske umjetnosti, Renate Poljak te Cecilije Vicuñe.

Čitaonica koja prati izložbu Stvarno korisno znanje osmišljena je u suradnji sa studenticama i i znanstvenom novakinjom Helenom Stublić s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studentice Ornela Čop, Ileana Kurtović, Štefica Dumančić Poljski i Sabina Oroshi pod mentorstvom Martine Kontošić u čitaonici koriste materijale iz arhive WHW-a i Snježane Pavičić, knjižnice Centra za ženske studije, knjižnice Filozofskog fakulteta i knjižnice Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Na dan otvorenja izložbe i čitaonice, u 18.30 sati, bit će održano predavanje Ekaterine Degot Suvremena umjetnost u nedemokratskom kontekstu: što nam to govori o suvremenoj umjetnosti svugdje drugdje. Ekaterina Degot je povjesničarka umjetnosti, spisateljica i kustosica te umjetnička direktorica Akademie der Künste der Welt u Kölnu, i profesorica na školi fotografije Rodchenko u Moskvi. Njezin se kustoski i istraživački rad fokusira na estetska i sociopolitička pitanja Rusije, prvenstveno u postsovjetskom periodu.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Nova od 10. prosinca do 28. veljače, dok će čitaonica biti otvorena do 31. siječnja

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 08.12.2014