Potraži... dom? | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Potraži... dom?

Darko Fritz predstavlja novu instalaciju Search u sklopu njegova projekta Migrant Navigator.

  • A
  • +
  • -

Migrant Navigator, projekt čiji početak seže u 2002. godinu, bavi se pojmovima doma i razmještenosti te pitanjima migracija, identiteta i nostalgije. Sastoji se od nekoliko dijelova, a najnoviji je javna umjetnička instalacija Search, napravljena od sadnica metvice i kamena za popločivanje. Postavljena je u blizini Budimpešte, na sjecištu Slovačke, Austrije i Mađarske, na samoj nacionalnoj granici no koja više nema tu funkciju, s obzirom na slovačko pristupanje Europskoj Uniji. Instalacija je smještena pokraj cestovnoga znaka za Slovačku, praznog postolja za zastavu i praznog ureda granične kontrole u Rajki.

Projekt se sastoji od osmišljavanja, sađenja, održavanja i korištenja hortikulturne jedinice odnosno umjetničke instalacije Search. Instalacija je izrađena u obliku sučelja za pretraživanje interneta i drugih interaktivnih elektroničkih medija. Tvore je dva pravokutna polja, jedno ispunjeno sadnicama metvice odnosno "prazno" polje, te drugo popločeno kamenjem u kojem sadnice metvice tvore slova natpisa Search. Instalacija je visoka dva metra i dvadeset centimetara, a dugačka dvadeset metara. Svi su pozvani ubrati metvicu iz ovoga neobičnog vrta, a kamenje će po završetku instalacije biti podijeljeno lokalnom stanovništvu.

Darko Fritz, rođen 1966. u Rijeci, umjetnik je i nezavisni kustos i istraživač. Studirao je arhitekturu u Zagrebu i medijsku umjetnost u Amsterdamu. Jedan je od osnivača umjetničkih kolektiva Katedrala, Studio Imitacija života, The Future State of Balkania, te udruge i galerije siva) (zona na Korčuli. Na službenoj mu stranici piše da svojim radom ispunjava prazninu između suvremenih umjetničkih praksi i kulture medijske umjetnosti.

KP / DF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.09.2012