Potreba za svijetom bez granica | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Potreba za svijetom bez granica

Performans 48 sati budnosti na sarajevskom MESS-u, koji podrazumijeva neprekidno javno čitanje stotinu tekstova i ispovijesti o izbjeglištvu, možete pratiti uživo.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Heartefact Fund/Facebook

Performans 48 sati budnosti, koji poziva na osvještavanje javnosti o problemima izbjeglica u današnjoj Europi, bit će održan od 6. do 8. listopada na 56. Internacionalnom teatarskom i filmskom festivalu MESS u Sarajevu. Performans podrazumijeva neprekidno javno čitanje stotinu tekstova, priča, ispovijesti o izbjeglištvu, nesreći i životnim uvjetima onih koji su morali napustiti svoje obitelji, domove i gradove. Publika je pozvana na aktivno slušanje, ali i na direktno sudjelovanje, uzimanjem mikirofona i preuzimanjem odgovornosti da se čitanje nastavi.

"Pred svijetom je poziv na humanost, poziv na solidarnost, poziv na ne-ćutanje, poziv na djelovanje", ističu se u najavi performansa, dok inicijatori akcije u svom manifestu ističu: "Vreme koje iz nas pokušava da izvuče najgore mora biti poslednji i najjači motiv da ostanemo verni onom što u nama vredi. Strah koji osećamo pred užasom koji jednu po jednu briše vrednosti koje smo uzimali olako, mora biti glavni razlog zbog kojeg nećemo da se plašimo. Ljudi koji u nama pokušavaju da probude mržnju moraju da nam budu razlog zbog kojeg ćemo sačuvati empatiju prema onima koji su u nevolji i razumevanje za one koji su drugačiji. Iskušenje da se zatvorimo iza žica, metalnih ograda i zidova neka bude poslednji i najuverljiviji dokaz potrebe za svetom bez granica. Svaka u moru besmislenih smrti podsetnik je da je svaki život važan i da ima ime".

U okviru pratećeg programa bit će prikazana i izložba fotografija Marka Drobnjakovića koji je proteklih mjeseci intenzivno bilježio crno-bijelu svakodnevicu izbjeglica sa Bliskog Istoka na njihovom putu ka Starom kontinentu. Dvadeset i pet radova koji precizno dočaravaju život u izbjeglištvu, potcrtavajući razliku između života uljuljkanog u mir svakodnevice i života prožetog strahom i neizvjesnošću na putu ka boljem sutra, dio su video rada Violončelo Srđana Ćešića. Video rad Solidarnost Andreja Nosova, također najavljen u sklopu popratnog programa, nastao je iz 48 sati materijala koji opisuje odustajanja, gužve i događaje na izbjegličkoj ruti u tih 48 sati.

Performans će u okviru programa MESS OFF biti izveden četvrti put - nakon Beograda, Berlina i Pariza, gdje je izveden u okviru multidisciplinarnog projekta WakEUp. Autori koncepta su Andrej Nosov i Srđan Ćešić, a izvođači i koautori Janko Dimitrijević, Nevena Negojević i Jelena Graovac. Događaj u Sarajevu organiziraju fond Heartefakt iz Beograda i festival MESS. 

Cjelokupni performans u Sarajevu bit će moguće pratiti uživo putem istaknute poveznice.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.10.2016

VEZANE VIJESTI

Tvrđava Zemlja

Piše: Vatroslav Miloš
Velika Britanija najavila je gradnju četiri metra visokog zida u Calaisu i time postavila još jednu ciglu u fortifikacijskom zidu koji danas, više nego ikad prije, razdvaja svijet.

Objektivnost je suspendirana

Piše: Martina Domladovac
Dokazi prema kojima je češka televizija Prima svojim novinarima dala službeni naputak da izbjeglice prikazuju kao prijetnju, potiču polemike o stvarnim razlozima ksenofobije u društvu.

Država-nacija i goli život

Piše: Luka Antonina
Diskurzivno odvajanje izbjeglica od azilanata, njih od migranata, a potonjih još i od ilegalnih imigranata, prijelomna je točka u kojoj se ogledaju aspekti (neo)liberalne vizije svijeta.