Povezivanje dokumentarnog i arhivskog | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Povezivanje dokumentarnog i arhivskog

Selekcija hrvatskih video radova, prema izboru Darka Fritza, na programu je, 1. travnja, na ovogodišnjem izdanju festivala CologneOFF.

Program se održava u Arad Art Museum u Rumunjskoj, a bit će predstavljeni filmovi Helene Bulaje, Vladislava Kneževića te Edite Pecotić.

"Kako sadašnjost reflektira prošlost? Program video radova hrvatskih umjetnika povezuje upotrebu dokumentarnih i arhivskih materijala kao primarnog građevnog bloka za novu kreaciju. Vladislav Knežević uzima arhivske fotografije iz ilustriranih zabavnih novina iz 1929. kao bazu za eksperimentalni animirani film Archero 29, stvarajući tako asocijativni no uznemirujući 'filmski dnevnik'. Globalni osjećaj svijeta u krizi čini se da prelazi iz 20. u 21. stoljeće.

Kratki video Edite Pecotić Time to Go Home (Final Hour) predstavlja putovanje praznim autobusom, rutom napuštenih autobusnih stajališta, koji je poput vizualne baze podataka sačinjene od osobne dnevne rutine putovanja u Londonu, gdje umjetnica povremeno živi. Video registracija dnevne rutine, sakupljene u strukturu koja liči na bazu podataka, dovodi bizarne arhive otvaranja i zatvaranja autobusnih vrata u novi cjelinu – metaforički refleksivni i poetski video prostor.

Istražujući subjektivna mišljenja i mitove o privatnom životu izumitelja Nikole Tesle (1856 – 1943), Mehaničke figure_inspirirane Teslom Helene Bulaje rekonstruiraju ideje i značenja njegovog javnog djelovanja. Serija kratkih filmova stvorena je korištenjem igranih filmova, dokumentarnih intervjua i video animacije koji su koristili nove interaktivne filmske tehnologije putem mobilnih telefona i Interneta, kao i tradicionalnu prezentaciju linearne naracije. Terry Gilliam, Andy Serkis, Laurie Anderson, Marina Abramović, Christopher Priest i Douglas Rushkoff govore o Tesli u filmu, osvajajući sadašnjost, prošlost i budućnost tehnološkog i društvenog razvoja, kojeg su inicirali neki Teslini izumi, kao npr. izmjenična struja i radio", zapisao je Darko Fritz o radovima umjetnika koji će se predstaviti u Aradu.

CologneOFF je mobilni multimedijski festival bez centralnog mjesta održavanja. Ove se godine, osim u rumunjskom Aradu, program održava u Nizozemskoj, Finskoj, Indiji, Ukrajini, Poljskoj, Rusiji, Armeniji i Grčkoj. Više o festivalu potražite ovdje

Izvor: Culturenet / Foto: Helena Bulaja, Mehaničke figure_inspirirane Teslom

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.03.2011