Povezivanje hrvatskih otoka | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Povezivanje hrvatskih otoka

Na putujućem otočnom forumu održat će se prvo javno predstavljanje platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka – Pokret otoka.

22.10.2016 - 23.10.2016

FOTO: Andro Damjanić, Split, 1961. - Slatinke su nosile mliko i verduru

  • A
  • +
  • -

Pokret otoka – platforma za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, najavljuje događaj pod nazivom Pokret Pokreta kojim će se, kroz brodsko putovanje preko četiri srednjodalmatinska otoka, 22. i 23. listopada predstaviti dosadašnji i budući rad ove otočne inicijative. Pokret Pokreta na dvodnevnom će putujućem otočnom forumu, od Šolte preko Brača, Hvara, Visa i Splita, okupiti više od 50 sudionika koji će kroz vođeno druženje i djelovanje progovoriti o mogućnostima stvaranja boljeg života na hrvatskim otocima.

Pokret otoka neformalna je inicijativa nastala kao odgovor na potrebu aktivnih pojedinaca/otočana i njihovih organizacija za umrežavanjem i suradnjom u nastojanjima da podignu kvalitetu života na otocima, te kao lokalni odgovor na globalno osvještavanje potrebe za odgovornim i održivim upravljanjem prirodnim i ljudskim resursima. Nastao u listopadu 2015. godine, Pokret otoka je i kao neformalna inicijativa u posljednjih godinu dana uspio okupiti i povezati niz hrvatskih otoka, otočana i raznih otočnih, nacionalnih kao i međunarodnih organizacija. Međuotočna i međusektorska mreža koju Pokret otoka želi razviti u prvom bi razdoblju djelovanja virtualno doskočila problemu fizičke udaljenosti i nepovezanosti među otocima te radila na povezivanju i jačanju kapaciteta svih onih koji žele preuzeti odgovornost za razvoj otoka koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava resurse za buduće generacije. Pokret otoka želi pokazati kako otoci i otočno stanovništvo imaju potencijal da sami budu generatori pozitivnih promjena: takvi otočani već i postoje, a ovo će dvodnevno povezivanje otoka biti prilika za njihovo upoznavanje i pridruživanje platformi.

Kako bi se potaknulo na drugačije razmišljanje, Pokret Pokreta će kao alat koristiti forum teatar kojim će se izravnim uključivanjem sudionika i stanovnika posjećenih otoka raditi na artikuliranju otpora i generiranju ideja za pozitivne promjene u otočnom i širem otočnom okruženju. Slijedit će ga Putujući atelje potreba u kojem će otočani uz pomoć brojnih umjetnika na kreativan način izraziti potrebe u lokalnoj zajednici, ali i upozoriti na nemar svih odgovornih prema jednom od najvećih hrvatskih prirodnih bogatstva – otoku. Ovo će događanje ujedno najaviti multimedijsku međuotočnu izložbu i predstavljanje aktivnih otočnih kulturno umjetničkih organizacija s ciljem poticanja otočana na kulturno-umjetničko izražavanje i društveno djelovanje, osobito zimi kada, s odlaskom turista, odlazi i sav društveni i kulturni sadržaj s otoka. Program će uključivati multimedijalno predstavljanje organizacija, javnu raspravu na temu kulture na otocima, predstavu u produkciji kazališta Besa te prigodan glazbeni program. Manifestacija će se održati u Gradu Hvaru od 4. do 6. studenog 2016. pod nazivom Serum – antihibernacijsko cjepivo, doza I.

Brod koji povezuje otoke i multimedijalna međutotočna izložba žele tako simbolički, u ‘malom formatu’, približiti misiju koja stoji iza inicijative Pokret otoka: zajedno, kroz međusobno umrežavanje, učenje i suradnju možemo postići puno više na putu odgovornog razvoja prirodnih i ljudskih potencijala koje kriju hrvatski otoci.

Organizatori ovog događaja su inicijativa Pokret otoka, umjetnička organizacija BESA (otok Vis) i Savez PlatFORma (otok Hvar), uz partnere udrugu Buđenje (otok Šolta), tvrtke Best of Brač (otok Brač) i Moreplovac (Split), te financijsku podršku Saveza udruga Clubture (Zagreb), Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova, Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva i Grada Zagreba.

Sve dodatne informacije potražite na službenoj web i Facebook stranici Pokreta otoka.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 19.10.2016