Povezivanje kao pokretačka sila | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Povezivanje kao pokretačka sila

Relacijska geografija o kojoj u svojem predavanju govori Simon Springer polazi od pretpostavke da je povezanost današnjeg svijeta najveći resurs na kojem se može graditi novo društvo.

25.05.2018 , Zagreb - net.kulturni klub mama

FOTO: Enougisenough.org

Kanadski profesor Simon Springer  u petak, 25. lipnja gostuje u zagrebačkom klubu MaMa gdje s početkom u 19 sati drži predavanje Anarhizam kao ljepota – geografija emancipacije.

Kako stoji u najavi događaja, nedavno povezivanje geografije s anarhizmom proizlazi od pretpostavke da je najveći resurs današnjeg svijeta upravo međusobna povezanost ljudi. U shvaćanju pojma "univerzalne geografije" anarhista i geografa Élisée Reclusa može se razlučiti ranija verzija takve politike mogućnosti koja gleda na povezanost kao svoju pokretačku silu. Za Reclusa, svi ljudi trebaju dijeliti Zemlju kao braća i sestre, širenjem kruga empatije i reorganizacijom struktura moći putem jačanja veza solidarnosti.

Simon Springer je profesor humane geografije na Sveučilištu Victoria u Kanadi i ravnatelj Centra za urbanističke i regionalne studije Sveučilišta Newcastle u Australiji. Njegovo istraživanje fokusirano je na društvene i političke odnose nastale neoliberalizmom, osobito u posttranzicijskoj Kambodži, pri čemu naglašava geografije nasilja i moći.

Predavanje organizira Centar za anarhističke studije u sklopu Springerove proljetne turneje predavanja pod nazivom Anarchist roots under Europe. Predavanje se odvija na engleskom jeziku, uz napomenu da prijevod na hrvatski nije osiguran.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 22.05.2018