Povijest ili legenda? | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Povijest ili legenda?

Nakon predstavljanja monografija o Zvonimiru Berkoviću i Nikoli Tanhoferu, prikazuju se drama H-8... i kratki film Ogledalo.

20.12.2016 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

U utorak, 20. prosinca, s početkom u 19 sati u knjižnici Art-kino u sklopu programa Film izvan okvira predstavit će monografije Berković i Tanhofer. Dva najnovija izdaja Hrvatskog filmskog saveza predstavit će urednica Diana Nenadić te autori Nenad Polimac, Silvestar Kolbas i Hrvoje Turković. Moderator razgovora je Dragan Rubeša. Nakon predstavljanja monografije, na repertoaru će se Art-kina, u 20 sati, naći jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova H-8... u režiji Nikole Tanhofera i po scenariju Zvonimira Berkovića te nedavno digitalno restauriran kratki film u režiji Ante Babaje Ogledalo, direktora fotografije Nikole Tanhofera. Filmovi će biti prikazani u Art-kinu zahvaljujući suradnji s Hrvatskom kinotekom (Hrvatski državni arhiv).

U povijesti hrvatske kinematografije malo je redatelja koji su bili tako slični u razlikama i višestruko povezani kao što je to slučaj s Nikolom Tanhoferom i Zvonimirom Berkovićem. Gotovo vršnjaci i s više umjetničkih talenata, prošli su razne odjele tek nastalih filmskih poduzeća nakon Drugog svjetskog rata: prvi kao poratni snimatelj, drugi kao dramaturg i scenarist. Tako su se i našli na prvom zajedničkom filmskom poslu surađujući na scenariju Opsade Branka Marjanovića (1956), koju je Tanhofer i snimio. Iz sljedeće suradnje nastao je prema Berkovićevu (i Butorčevu) scenariju jedan od najboljih hrvatskih filmova svih vremena – H-8…, nakon što je Tanhofer već iskušao redateljski stolac na prvijencu Nije bilo uzalud (1957). Berković će pak na tu ulogu čekati sve do 1962, kada nastaje njegov kratki canneski laureat Moj stan otvarajući put čuvenom Rondu (1966).  

Sve ostalo, zajednički realizirano i nerealizirano – poput igranog Goluba na krovu koji su početkom 1960-ih trebali snimati u produkciji Avala filma - pripada povijesti ili legendi, ali dijalog između dvojice kolega i prijatelja time nije završen. Dijalog se nastavlja i na simboličan način promocijom monografija Berković i Tanhofer objavljenih 2016. u suradnji Hrvatskog filmskog saveza i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Osim knjiškog žanra, formata i dizajna, dvije knjige imaju i drugih dodirnih točaka, baš poput njihovih predmeta. Pisala ih je ekipa kritičara, filmologa i filmoznalaca nekih drugih generacija, s tek nekoliko rijetkih iznimki, poput Ive Škrabala, koji je kao redatelj i scenarist imao sreću raditi i prijateljevati s obojicom.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.12.2016