Povijest klime upisane u ledu | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Povijest klime upisane u ledu

Između neba i leda dokumentarac je posvećen istraživanju Claudea Loriusa, glaciologa koji je prvi dokazao snažnu korelaciju između klimatskih promjena i čovjekova djelovanja.

17.04.2018 - 05.05.2018

Da između čovjekova djelovanja i klimatskih promjena postoji snažna korelacija, prvi je otkrio i dokazao veliki francuski glaciolog Claude Lorius, koji je čitavu svoju karijeru iščitivao povijest klime upisane u ledu. Između neba i leda, premijerno prikazan na festivalu u Cannesu, posveta je njegovom revolucionarnom istraživanju i životu provedenom na Antartici u nehumanim uvjetima, da bi upozorio svijet na čovjekov utjecaj na klimu. Oskarovac Luc Jacquet (Fascinantno Carsko putovanje), kombinacijom rijetkih arhivskih snimki nemogućeg života na ledu (ali prepunog zajedništva i želje za znanjem) i snimki Antartike danas (koja je istovremeno prekrasna i tužna dok se naočigled topi), još jednom ponavlja ono što je Lorius otkrio: klima na zemlji rapidno se mijenja i moramo djelovati odmah!

Filmom Između neba i leda slavi se nadolazeći Dan planeta Zemlje. U programu su još dva filma koja tematiziraju važne ekološke i društvene probleme današnjice: Kanadsko-američki dokumentarac Ovo mijenja sve (r. Avi Lewis), i finski Moje stvari (r. Petri Luukkainen) također fokus stavljaju na klimatske promjene, kapitalizam i bezumni konzumerizam, a svi redom propituju aktualni status quo i pozivaju na promjene.  

Filmovi od 17. travnja dolaze na platna kina Europa (Zagreb), pop-up kina Samobor, kina Zlatna Vrata (Split), Art-kina Croatia (Rijeka), kina Gaj (Varaždin) te kina u Metkoviću, Rovinju, Poreču i Ivancu uz posebne projekcije u Puli, Velikoj Gorici i Bujama. Dodatne informacije o točnim terminima i kino ulaznicama dostupne su na Internetskim stranicama kina te stranici Restarta

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.04.2018