Povijest performansa | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Povijest performansa

Moments. A History of Performance in 10 Acts međunarodna je izložba povijesti umjetničkog performansa u plesu i suvremenoj umjetnosti.

Izložba Moments razvija nove metodološke i interdisciplinarne formate aktivne i ne isključivo muzejske reprezentacije povijesti performansa. Tijekom osmotjednog trajanja izložbenog projekta, scenski čin prikaza deset ključnih faza razvoja povijesti plesa i performansa - koji će pratiti grupa stručnjaka pozvana da prati čitav proces - odvijat će se pred očima publike. U tom smisli središnje fokalizacijske točke zauzimaju performansi i radovi žena koje svjesno tematiziraju, kritiziraju i krše žanrovske granice između plesa, perfomansa i vizualnih medija od 1960-ih naovamo. Također, kao i ranije, umjetnice i ovdje promišljaju implicitnu mušku konstrukciju "pogleda" i gestualnu logiku svojih kolega. 

Izložba započinje i završava u praznom prostoru u kojemu stoji živahan izložbeni prikaz permanentnog recipročnog gibanja između povijesne prisutnosti i medijske dokumentacije, muzejske reprezentacije i scenske reapropriacije kao i nove interpretacije. Za razliku od popularnijih "ponovnih uprizorenja", ovdje "bijeg u povijest" funkcionira kao face à l'histoire, aktivni kontrast povijesnoga i sadašnjega. 

Radi se o izložbi "u tijeku", a projekt predstavlja i razvija nove formate muzejske prezentacije "živih" izvedbi. Sama ideja izložbe potječe iz interesa za procese prihvaćanja povijesti u takozvanim "ponovnim uprizorenjima" (re-enactments) povijesnih performansa, ali i nedavnim kontroverzama oko mogućnosti muzejske prezentacije performansa Josepha Beuysa kroz fotografsku dokumentaciju. Sve ovo reflektira se u praksama mlađe generacije umjetnika, kao u brojnim povijesnim aproprijacijama i "ponovnim uprizorenjima". U središtu svega je, dakako, "herojski" period između 1960-ih i 1980-ih, tijekom kojega se nova, radikalna definicija žanra odvijala u intimnijem dijalogu između gibanja u performansu i likovnim umjetnostima i plesu.

U izložbi, među ostalima, sudjeluju umjetnice Marina Abramović, Graciela Carnevale, Simone Forti, Anna Halprin, Reinhild Hoffmann, Channa Horwitz, Lynn Hershman Leeson, Sanja Iveković, Adrian Piper i Yvonne Rainer i same će dokumentirati svoj rad u izložbenim prostorima. Kustosti Boris Charmatz, Sigrid Gareis i Georg Schöllhammer potpisuju "izložbenu dramatrugiju", a autor izlagačkog koncepta je Johannes Porsch. Izložba će, po završetku, biti zaokružena kataloškom publikacijom. 

Moments. A History of Performance in 10 Acts ("Momenti. Povijest performansa u 10 činova") otvorena je od 8. ožujka do 29. travnja u ZKM | Musem für Neue Kunst u Karlsruheu u Njemačkoj. 

Više o izložbi potražite ovdje

KP / e-flux / S. Iveković, Figure and Ground

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.03.2012