Povodom 80. rođendana | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Povodom 80. rođendana

Urbane akcije učvrstile su status Tomislava Gotovca kao čovjeka koji se ne libi javno obznaniti svoje stavove. O njegovu radu govorit će Darko Šimičić, Jadranka Vinterhalter i Janka Vukmir.

07.02.2017 - 11.02.2017 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost
  • A
  • +
  • -

U utorak, 7. veljače u 20 sati u Institutu za suvremenu umjetnost, povodom 80. rođendana Tomislava Gotovca, otvorenje je izložbe Trg maršala Tita, volim te!. Kustos je izložbe Darko Šimičić

Performance Trg Maršala Tita, volim te! izveden je 14. listopada 1997. godine. Započeo je, kao i druge Gotovčeve akcije, točno u podne, nakon detonacije gričkog topa. Od početne pozicije kod Meštrovićevog Zdenca života, umjetnik se kretao trgom i zaustavljao na pojedinim postajama: uz ogradu ispred Pravnog fakulteta, pokraj klupe, kod svjetiljke i cvjetnjaka, na uglu i stepenicama Muzeja za umjetnost i obrt i stepenicama Škole za primijenjenu umjetnost, pokraj kioska, ispred spomenika Sv. Jurju i na sličnim mjestima koja su zbog izgleda ili nekog drugog razloga privukla njegovu pažnju. Na svakoj postaji, zavisno od arhitekture, fizičkih prepreka ili određenog objekta, umjetnik postavlja svoje tijelo u odnos prema zadanom mjestu. On stoji, sjedi, leži, savija se; nastoji se čim je moguće više prilagoditi tim objektima. Izraziti fizički napor potreban za izvedbu ovog performansa istaknut i izborom kostima (jednodjelni radnički kombinezon, tenisice, šilterica, radne rukavice) i rekvizita (baseball loptica): izvođač je naizgled i radnik i sportaš.

No, postoji jedan detalj koji ga izdvaja od te uloge. Na leđima kombinezona, na mjestu rezerviranom za ime/logo firme u kojoj radnik radi ili ime sportskog kluba za koji sportaš nastupa, stoji stilizirani natpis Howard Hawks. Tako eksplicirana posveta dobiva značenje korporacije ili kluba, postaje simbol moćne sile bliske umjetniku. 

Gotovac je izveo cijeli niz akcija i performansa na ulicama i trgovima Zagreba, Beograda i Osijeka. Gradski prostori našli su mjesto u njegovim filmovima i na fotografijama, no posebnu su ulogu odigrali kao prostor uzbudljive interakcije između umjetnika i publike. Upravo su urbane akcije učvrstile Gotovčev status poznate osobe, čovjeka koji se ne usteže javno pokazati svoje golo tijelo i obznaniti svoje stavove. Za njega je grad ljudsko biće, ima tijelo i dušu, krvotok, visinu, težinu, obujam. Izbor Trga Maršala Tita za mjesto akcije određen je uspomenama koje umjetnika vežu uz djetinjstvo, tu je šetao s roditeljima i s osobitom pažnjom promatrao gola tijela na Zdencu života. Trg je, kao i veliki broj drugih gradskih ulica i trgova, kroz povijest mijenjao ime. Stoga se i ova akcija može smatrati Gotovčevom posvetom osobi za koju je govorio da je veliki režiser i glumac u filmskom projektu, jer poznato je, i Tito i Gotovac dijelili su veliku strast prema holivudskom filmu.

U četvrtak, 9. veljače u 18 sati razgovor je o Tomislavu Gotovcu u kojem sudjeluju Darko Šimičić, Jadranka Vinterhalter i Janka Vukmir.

Izložba je otvorena do 11. veljače.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 06.02.2017