Povratak izbrisanom Krleži | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Povratak izbrisanom Krleži

Montažstrojeva predstava Krleža, ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo inspirirana je Krležinim radikalno kritičkim duhom.

06.07.2018 - 07.07.2018 , Zagreb - Leksikografski zavod Miroslav Krleža
  • A
  • +
  • -

Umjetnički kolektiv Montažstroj predstavlja premijernu izvedbu predstave Krleža, ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo redatelja Zlatka Pakovića, koja će se održati u petak, 6. srpnja u 21 sat u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža.

Predstava je nastala i bit će izvedena u okviru Festivala Miroslava Krleže i u koprodukciji Umjetničke organizacije Teatar poezije.

Kako stoji u najavi, "ovo nije predstava o građanski dresiranom, lijepo odgojenom Miroslavu Krleži, kakvog su uparadili vodeći intelektualci građanske provenijencije… Ovo je predstava o sustavnom dokidanju društva brisanjem bitnih riječi iz hrvatskog i drugih europskih jezika: socijalizam, samouprava, radnik, radničko vijeće, kapitalist, vlasnik sredstava za proizvodnje, rob, utopija, dijalektika…"

Krleža, ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo" je predstava inspirirana radikalno kritičkim duhom Miroslava Krleže. U ovoj predstavi Krleža će uskrsnuti, jer kazalište je jedina institucija čovječanstva u kojoj uskrsnuće jest moguće. U tome se krije bit njegove političnosti. U njemu je utopija moguća. 

Krleža koji se pojavljuje u ovom kazališnom djelu je onaj izbrisani Krleža, Krleža proleter i proleterski pisac, ateist, komunist... Krleža je Zagrebu isto što i Eshil staroj Ateni: čovjek koji djeluje i živi za 'polis' u kojem jest, boreći se za njegove najbolje mogućnosti, usprkos uskogrudnom realitetu.

U ovoj predstavi govorit će se o zastavama kao takvima – bez metafore. Krleža, sve vrijeme svoga dugog vijeka u Zagrebu, proživio je pod brojnim imperijalnim, nacionalnim i ideologijskim zastavama. Živio je tako u nekoliko država na istome prostoru, pod nekoliko zastava u istome narodu, s različitim himnama tih istih ljudi s kojima je dijelio dobro i zlo. A živio je svoj život po logici perspektive za doba kad zastava neće biti, jer one neće biti potrebne.

Predstava će postaviti pitanje: Što smo usprkos zastavama, što kada pokušamo živjeti svjetski i otvoreni duh koji nas spaja s drugim ljudima zasigurno više od ikoje zastave ili himne?"

Predstavu izvode Vilim Matula u ulozi Miroslava Krleže, sopran Ana Jembrek u ulozi Bele Krleže, dramaturg na sceni Zlatko Paković i majstor svjetlosti Konrad Mulvaj.

Ponovljena izvedba održat će se u subotu, 7. srpnja, u 21 sat na istoj lokaciji.

Informacije o ulaznicama moguće je dobiti kontaktiranjem Festivala na telefonski broj 095 353 7172 ili putem elektroničke pošte.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 03.07.2018