Povratak potisnutog | kulturpunkt

Najave Festival

<

Povratak potisnutog

Dvanaesto izdanje Festivala prvih s raznih aspekata umjetničkog i javnog djelovanja otvoreno progovara o teškoj temi – depresiji.

03.11.2014 - 09.11.2014 , Zagreb - Kulturni informativni centar (KIC)

Dvanaesto izdanje Festivala prvih održat će se od 3. do 9. studenog u Kulturno-informativnom centru (KIC). Temeljna odrednica festivala jest da se njegovi sudionici po prvi put izražavaju u nekom odabranom mediju. Osim toga, Festival prvih je i društveno odgovoran i angažiran festival koji ove godine otvoreno progovara o teškoj temi – depresiji. Uz brojne atraktivne goste (Hrvoje Jurić, Ivan Ergić, Božidar Popović, Robert Torre) i umjetnike tijekom sljedećeg će se tjedna s raznih aspekata umjetničkog i javnog djelovanja govoriti o depresiji, njenim uzrocima, nastancima i kreativnim načinima rješavanja.

"Medicinski gledano, depresija je dijagnostički nespecifičan pojam za poremećaj u afektivnom području, a nastupa kada period tuge i potištenosti potraje duže od uobičajenog i kad osoba nije u mogućnosti uspostaviti kontrolu nad tim stanjem. Festival prvih pretpostavlja kako će prva godina u EU za mnoge biti godina nesnalaženja na kontinuirani napor sistema za obuzdavanjem socijalnih prava. Zato pretpostavlja povećanje depresije kao normalne reakcije na svakodnevicu dužničkog i inog ropstva. Korištenje pojma depresija u svakodnevnom govoru vrlo je uobičajeno, no najčešće se pri tom ne misli na poremećaj koji taj pojam opisuje. Depresivna raspoloženja većini su ljudi poznata. Faze u kojima se osjećaju prazno, pasivno ili bezvoljno, u kojima se povlačimo iz vanjskog svijeta. Radi se o na nesvakidašnje događaje. Svatko poznaje osjećaj utučenosti, npr. kada doživi neki gubitak, odvajanje od drage i važne osobe, gubitak radnog mjesta, uzastopne neuspjehe, kada je kronično izložen konfliktnim odnosima, financijskim poteškoćama, bolestima i ostalim opterećujućim okolnostima života. Razočaranja i neugodna raspoloženja spadaju, kao i ugodne emocije u prirodne osjećajne reakcije. Razlika između povremenih depresivnih reakcija i patološke depresije očituje se u tome što je zdrava osoba i u kriznim životnim situacijama u stanju doživljavati cijelu paletu osjećaja", najava je festivala.

U savjetodavnom radu Festival prvih će pokušati potaknuti svoje klijente i pacijente, sudionike i publiku da iskrivljene, autodestruktivne načine razmišljanja i radnje postepeno mijenjaju te tako indirektno utječu na stvaranje osobnih ugodnih iskustava, ali i umjetničkih radova u različitim medijima. Za građane su dostupna i dva dana besplatnih psiholoških savjetovanja (8. i 9. studenog) uz prethodnu prijavu na adresu elektroničke pošte, a tu je i Radionica kreativnog izričaja kroz asocijativne misli (voditeljica Sanja Horvat), također otvorena za sve sudionike uz prethodnu prijavu, dok beogradska grupa Škart organizira eksperimentalnu radionicu pjesničke animacije (5. studenog).

Raspored potražite ovdje.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.11.2014