Povratak Transfera | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Povratak Transfera

U televizijskom eteru očekuje se povratak Transfera, emisije Gordane Brzović posvećene suvremenoj kulturi i rubnim umjetničkim praksama.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

U trenutku gašenja, prije nešto više od tri godine, Transfer je bio jedina televizijska emisija posvećena aktualnim strujanjima u suvremenoj kulturi i umjetnosti, a staž je u toj završnoj fazi - nakon petnaestak godina u eteru - priveo kraju u grobarskoj šihti duboko iza ponoći na Drugom programu HRT-a. 

Danas, kada imamo Treći program koji je gotovo u potpunosti posvećen sadržajima iz kulture i umjetnosti, Transfer započinje novi život, ovaj put u vanjskoj produkciji kuće imena CSA, s pionirima emisije za kormilom, ali i osvježen novim imenima kritičkog promišljanja suvremene kulture. Tu je, dakako, autorica i redateljica emisije Gordana Brzović, koja zajednički s Markom Golubom iz Hrvatskog dizajnerskog društva kao suradničkim partnerom, emisiju i uređuje.

Voditeljima Ani Franjić i Korneliju Hećimoviću pridružit će se Boris Greiner, a među autorima priloga su Ivana Borovnjak, Ana Franjić, Marko Golub, Ana Kovačić, Bojan Krištofić, Bojan Mucko, Igor Ružić i Igor Sarnavka. U pripremi je i nastavak suradnje s Dejanom Kršićem, Borisom Budenom i drugim prijašnjim suradnicima, kao i sa novima koji će se pojaviti u sljedećim epizodama.

"Uz već standardnu tematiku kojom se Transfer i ranije bavio - rubne i podreprezentirane umjetničke prakse, znanost i nove tehnologije, arhitektura i urbanizam, novi mediji itd. - novost će biti tematski prilozi posvećeni, primjerice, dizajnu", rekla nam je Ana Franjić, voditeljica i autorica priloga za Transfer. 

Za vizualni identitet emisije i najavnu špicu zaslužni su dizajneri Dario Dević i Hrvoje Živčić, za tipografiju Nikola Đurek, a za glazbu Andro Guino, dok je specijalnu špicu - "hommage Mangelosu i originalnom TF globusu po kojem je emisija bila prepoznatljiva od devedesetih" – izradila Antonija Begušić prema instalaciji Bojana Gagića, koji zajednički s Miodragom Gladovićem potpisuje i glazbu za emisiju. 

Za sada, Transfer će biti emitiran srijedom na Trećem programu HRT-a, dva puta mjesečno, u trajanju od pola sata. Prva emisija na programu je u srijedu, 14. siječnja u 22.25.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.01.2015