Povratak u prošlost | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Povratak u prošlost

Knjiga Gorana Ferčeca Priručnik za jučer sadrži trinaest eseja, a ovih dana izlazi u Frakturinoj nakladi.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Goran Ferčec dramski je i prozni pisac mlađe generacije, čiji su tekstovi prevođeni na njemački, engleski i slovenski jezik, a njegov roman Ovdje neće biti čuda, objavljen 2011. godine, imao je solidnu recepciju u ovdašnjim medijima. Također, Ferčec se tijekom godina profilirao i kao svestran autor u polju suvremenih izvedbenih umjetnosti, radeći s Borutom Šeparovićem, Matijom Ferlinom, Jasnom Žmak, BADco.-om, a ove je godine dobio Borštnikovu nagradu za dramaturgiju Ibsenove Hedde Gabler mariborskog Slovenskog narodnog gledališča. Kritičke radove objavlje u časopisima i na radiju, a Priručnik za jučer njegova je prva knjiga eseja

"Današnji intelektualac koji se bavi kulturom i od nje pokušava živjeti više je nego ikad kulturni radnik. Od nje ili njega očekuje se da svakodnevno promišlja stvarnost, da stvara nova djela ili reinterpretira stara, da luta poput Ukletoga Holandeza od gaže do gaže, da svjesno izabere ulogu apatrida nadajući se da će od svoga rada moći zaraditi za kruh svagdašnji", piše Ferčec u Priručniku za jučer

Za esej, književni žanr koji se, kako piše Nenad Rizvanović u prikazu nove knjige Dubravke Ugrešić Europa u sepiji, "povukao na pričuvne položaje pred naletom pomodne ‘publicistike’", čini se, na ovim područjima još uvijek ima nakladničkog i čitateljskog interesa. Svjedoči tome, ako ništa drugo, spomenuta knjiga Dubravke Ugrešić, potom i njen esej Karaoke kultura koji samostalno izlazi u izdanju Multimedijalnog instituta, kao i nedavno objavljeno Sviranje srednjem kursu Viktora Ivančića, autora koji, kako sam kaže, "i inače voli brkati esejistiku, odnosno novinski tekst i komentar s fikcijskim dionicama". 

Ferčec tako u Priručniku za jučer na fonu minulih vremena - onih kada se samo radom moglo osigurati dostojanstvo sebi i svojoj obitelji - uranja u pozicije suvremenog kulturnog prekarijata koji kao "pojedinac u sukobu sa svijetom (…) o tome može progovoriti samo svojim umjetničkim djelom" i koji "da bi shvatio svoju poziciju, neminovno se mora vratiti u prošlost". 

Odgovoran je autor za Ferčeca, kako nam je svojedobno rekao, "netko tko svojim radom i djelovanjem neprestano upozorava na slabe točke u odnosu društva i pojedinca i obrnuto" i dodao: "Ne mislim da postoji razlika u odgovornosti samo zato što je netko autor a netko drugi, recimo, vozač taksija. Jedina je razlika u tome što autor posjeduje specifičan alat kojim dublje i sustavnije može analizirati neuralgične točke društva, što ga onda u percepciji javnosti pozicionira kao onoga od kojeg se očekuje da bude odgovoran". Priručnik za jučer mogao bi poslužiti upravo kao odgovorno, esejističko poniranje u prošlost za bolje snalaženje u budućnosti. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.11.2015

VEZANE VIJESTI

Od građanstva do stvarne sreće

Piše: Vatroslav Miloš
Multimedijalni institut u studenom objavljuje knjige Franca Morettija, Alaina Badioua i Dubravke Ugrešić.

Mitovi i korupcija

Piše: Vatroslav Miloš
Viktor Ivančić jedan je od rijetkih novinara s ovih prostora koji se sustavno posvećuje demontaži mita o ovdašnjoj socijaldemokraciji.

U pregovorima s jezikom

Razgovarao: Srđan Sandić

O svom prvom romanu, Ovdje neće biti čuda, odgovornosti i poziciji pisca govori Goran Ferčec.