Pozicija žene i umjetnice kao polazišna točka rada | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Pozicija žene i umjetnice kao polazišna točka rada

Milijana Babić razgovara s Nebojšom Zelićem o svojem novom istraživačko-umjetničkom projektu koji se bavi utjecajem Katoličke crkve na ljudska prava žena.

27.11.2015 , Rijeka - Palach

Riječka umjetnica Milijana Babić, koja je zajedno sa švedskom umjetnicom Idom Hansson u lipnju ove godine primila nagradu Grada Rijeke Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti u periodu 2013. i 2014. godine, razgovarat će u petak, 27. studenog s Nebojšom Zelićem o svojem novom istraživačko-umjetničkom projektu. Razgovor u Omladinskom kulturnom centru Palach započet će u 18 sati, a ulaz je slobodan.

Sve jači utjecaj i promidžba Katoličke crkve u Hrvatskoj negativno se odražava na ljudska prava žena, na što upozoravaju nevladine feminističke, LGBTIQ i ljudsko-pravaške organizacije. U sklopu novog projekta, umjetnica istražuje mehanizme Katoličke crkve i njenih "produžetaka", koji pod parolom "u ime obitelji", "u ime roditelja", "u ime života", pokušavaju zadobiti kontrolu nad poljem seksualnosti, zadirući u područja zdravstva, obrazovanja i pravosuđa. Dok Crkva "rodnu ideologiju" proglašava svojim najvećim neprijateljem, rijedak glas feminističke teologije nema puno prostora. U isto vrijeme Hrvatska nazaduje po pitanju rodne ravnopravnosti iz perspektive Konvenicije Ujedinjenih naroda o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, čija je potpisnica od 1992. godine.

Recentni rad Milijane Babić zasniva na performativnoj umjetničkoj praksi i potom se u formi umjetničke dokumentacije prezentira u muzejsko-galerijskom kontekstu, često se razvijajući u smjeru konceptualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru. Polazišna točka njezinog rada je vlastita pozicija žene i umjetnice, koju propituje u svojem neposrednom okruženju.  

Milijana Babić diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u Durbanu (Južnoafrička Republika) i magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dugogodišnja je suradnica festivala Mesto žensk u Ljubljani. Od 2007.do 2014. godine surađuje sa Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Članica je udruženja umjetnika Delta 5 i SIZ u Rijeci. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 26.11.2015