Pozicije moći u digitalnom svijetu | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Pozicije moći u digitalnom svijetu

Predavanjem o internetskim monopolima istražuje se razvoj globalnih internetskih kompanija iz društveno-povijesne perspektive te prikazuju načini stvaranja prihoda od digitalnih podataka.

24.05.2018 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 24. svibnja s početkom u 19 sati, u zagrebačkom klubu MaMa održava se predavanje pod nazivom Internetski monopoli i redistribucija digitalnog  bogatstva.

Globalnim širenjem mrežne infrastrukture raste ekonomska i politička vrijednost podataka koji cirkuliraju internetom, a kompanije koje se bave proizvodnjom i distribucijom informacija postaju oligopoli koji usmjeravaju i kontroliraju aktivnosti internetskih korisnika. 

U ovom se predavanju istražuju pozicije moći globalnih internetskih kompanija iz društveno-povijesne perspektive. Prikazuju se načini stvaranja prihoda od digitalnih podataka, vrijednost digitalnih tržišta u Europi i Hrvatskoj te navike internetskih korisnika u Hrvatskoj. Pritom se poseban osvrt daje na povijesne promjene u legitimacijskom digitalnom diskursu, održivost lokalne digitalne industrije, kvalitetu i vjerodostojnost informacija, informiranost građana o ključnim društvenim temama te potencijale za pravedniju distribuciju digitalnog bogatstva.

Na predavanju govore dr. sc. Paško Bilić i doc. dr. sc. Krešimir Krolo, a organizira ga Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u suradnji sa Sekcijom za sociologiju medija Hrvatskog sociološkog društva (HSD).

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 21.05.2018