Pozitivna energija filma | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Pozitivna energija filma

U programu Dokukina KIC nalaze se dva zabavna dokumentarna filma njemačke i latvijske produkcije, Amma i Appa te Dokumentarist.

30.10.2014 - 08.11.2014 , Zagreb - Dokukino KIC

Trenutak kojega se užasavaju svi mladi parovi zasigurno je međusobno upoznavanje njihovih roditelja. Nijemica Franziska I Indijac Jay odlučili su kamerom obilježiti ovaj važan događaj kojeg su njihove obitelji već neko vrijeme odgađale. Nakon svjetske premijere na Berlinskom filmskom festivalu te prikazivanja u službenom programu upravo završenog Zagreb Film Festivala, u Dokukino KIC dolazi dokumentarac Amma i Appa.

Franziskini Mama i Papa već su trideset godina u sretnome braku, baš kao i Jayevi Amma i Appa. Došlo je vrijeme da njihova djeca saznaju što je zapravo potrebno za dug i uspješan brak bez obzira na kulturološku i vjersku okolinu u kojoj je sklopljen. Zbog svoje kćeri, Franziskini roditelji putuju u Indijiu gdje ih dočekuju Jayevi otac i majka koji su svoj dom prilagodili posjeti gostiju sa zapada -  promijenivši čak i toalet. I dok su se Franziskini roditelji vjenčali iz ljubavi, Jayevim nikad nije ni palo napamet sumnjati u ispravnost dogovorenih brakova. Usprkos razlikama koje djeluju nepomirljivo, ovi stranici pred našim očima postaju obitelj. 

Amma i Appa je na programu Dokukina KIC 30. i 31. listopada u 21 sat, 1. studenog u 21 sat, 2. studenog u 19 sati, te 7. i 8. studenog u 21 sat.

Dokumentarist, iznimno zabavna, ali i dirljiva latvijska priča o odnosu redatelja i subjekta njegovog snimanja u Zagrebu je prikazana u službenom programu ZagrebDoxa. Inta je starija seljanka oštrog jezika koja živi u malenoj kući na vrištini u blizini Rige. Redatelj Ivars Zviedris posjećuje je kroz godinu dana, te u tom periodu snima i uhodi dok ona na njega baca uroke, vrijeđa ga i ponižava. Mijenjaju se godišnja doba, a tako i njihov odnos; vole se, pa se mrze, ručaju skupa, pa mu Inta želi razbiti kameru. Pozitivna energija odnosa glasne starice i šutljivog snimatelja, držat će vam osmjeh na licu tijekom cijelog filma, a osim Intinog osebujnog karaktera, Ivars na zabavan način kritizira prirodu svog posla - dokumentariste.

Film je na programu Dokukina KIC u subotu 1. studenog u 19 sati te u nedjelju 2. studenog u 21 sat.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 29.10.2014