Pozitivna zračenja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pozitivna zračenja

Izložbom Portreti Robert Matić predstavlja izbor od dvadesetak crno-bijelih i kolor fotoportreta koji su nastajali od ranih 90-ih do danas.

11.11.2014 - 25.11.2014 , Split - Galerija umjetnina
  • A
  • +
  • -

Kao slobodni fotograf Robert Matić susreće se s žanrovski različitim zadacima, no posebno je naklonjen portretu te profesionalno i privatno fotografira stabilne i pozitivne ličnosti profiliranih individualnosti. Često su posrijedi osobe koje su na određeni način svojim ponašanjem ili djelovanjem nekoga zadužile, bilo pojedince ili društvo u cjelini. Dakle, nužan preduvjet fotografovog kreativnog angažmana neupitno je poštivanje modela, ali i uzajamno pozitivno i kooperativno ozračje.

Na ovim postavkama oslanja se i izložba Matićevih portreta u Galeriji umjetnina. Uz kolor fotografije zastupljeni su i crno-bijeli uradci, neki još iz vremena boravka u Londonu, gdje se kao izbjeglica iz rodnog Trbounja privremeno skrasio početkom devedesetih godina i gdje je završio fotografiju na višoj školi za dizajn, na City Wesminster Collegeu. Izloženi portreti datiraju od 1991. do recentnijih, nastalih povodom spomenute izložbe. Radi se o odabiru dvadesetak portreta više-manje poznatih, ali i nepoznatih osoba, koje u pravilu "zrače pozitivom", što za autora predstavlja vrlo bitnu koncepcijsku komponentu izložbe. Među portretiranima su pok. Vasko Lipovac, Ante Tomić, Duško Kečkemet, Tonči Šitin, Olinka Vištica, Željko Vukmirica, Vesna Orel, Jadranka Njerš Beresford Peirse, Igor Pjacun, Mladen Smajić Brico te mnogi drugi.

Robert Matić rođen je 1965. u Trbounju kod Drniša. Od 1990. do 1997. boravi u Londonu, gdje pohađa i završava fotografiju na višoj školi za dizajn, na City Wesminster Collegeu. Kao fotoreporter radio je za dnevne novine Slobodna Dalmacija. Kraće vrijeme bio je nastavnik fotografije na Obrtničkoj školi Natko Nodilo u Splitu (1997.) te fotograf u splitskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture (1998.-2000.). Od 2007. urednik je fotografije i fotograf u mjesečniku Nautica, kao i u tjedniku Vrime tijekom njegovog izlaženja 2010. 

Izložba će biti otvorena u splitskoj Galeriji umjetnina od 11. do 25. studenog.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 10.11.2014