Pozivati na odgovornost | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Pozivati na odgovornost

Kiosk je zajednički projekt Blank_filmskog inkubatora i Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i slobodu medija.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Sven

  • A
  • +
  • -

Blank je filmski inkubator registriran 2003. kao neprofitna udruga, osnovna mu je djelatnost filmska produkcija te filmske i medijske radionice, a otvoren je svim građanima, posebice djeci i mladima. Zajedno s Hrvatskim centrom za istraživačko novinarstvo i slobodu medija organiziraju projekt pod nazivom Kiosk, multimedijski projekt koji spaja audiovizualni sadržaj u formi kratkog dokumentarca i istraživačko novinarstvo. O spomenutom Centru još uvijek ne postoje informacije niti ih organizatori projekta žele podijeliti s javnosti.

Fokus Kioska su podzastupljene teme u hrvatskom medijskom eteru te follow-up priča kojima se mediji više ne bave zbog fokusiranosti na prioritete koje im nameće publika, ne nužno javni interes. Što to točno znači, upitali smo Daria Juričana, voditelja projekta: "Naš osnovni zadatak je pozivati tijela vlasti na odgovornost. Prioritet ćemo dati pričama i problemima koji otkrivaju interese tijela vlasti, moći i kapitala". Kiosk traži mlade novinare ili videonovinare čija će se suradnja na projektu honorirati. Projekt će provesti filmski autori, Blankovi, a novinarskim timovima pozvanim da se projektu pridruže Blank nudi tehniku, prostor, mentoriranje te budžet za realizaciju ideja za koje procijene da su napete i filmične. "Od timova tražimo da grizu", kaže Juričan. Novinarsko iskustvo je poželjno, no ne i nužno, a svim primljenim novinarima bit će omogućena filmska edukacija.

U prvoj fazi projekt će se orijentirati na proizvodnju audiovizualnog sadržaja u obliku kreativnih mini dokumentaraca, no ne i reportaža, u trajanju od 3 do 5 minuta. S obzirom da se uz istraživačko novinarstvo vežu analitičnost i objektivnost dok žanr dokumentarca ne garantira jasno razgraničenje fikcije i činjenica, Juričan naglašava da je reportaža tv-forma, a "nas u dokumentarcu zanima i vizualni potencijal neke priče. Ima puno zanimljivih priča, ali ako nemaju vizualni potencijal, nisu za nas". 

Uz Juričana, voditelji su projekta redatelj Igor Jelinović te novinari Zvonimir Tivon i Saša Paparella. Tehničku bazu Kioska čine tri kompleta za snimanje slike (HD) i zvuka te dvije digitalne montaže bazirane na najnovijem Premiere Pro CC softveru. Do sada su u razvoju projekta gostovali novinari Drago Hedl i Saša Paparella te Ana Kordej, načelnica u Ministarstvu pravosuđa. Sljedeći je gost bivši ravnatelj MUP-a Vladimir Faber, a o njihovoj ulozi u projektu Juričan kaže: "Svaki gost je užasno zanimljiva osoba. Oni su tu da nam bistre pojmove unutar svojih sektora i da nam prenose svoja iskustva kako se boriti sa zmajevima".

Ako ste zainteresirani za suradnju na projektu Kiosk, sljedeći je sastanak najavljen za 4. ožujka u 19 sati, a prijaviti se možete na adresu elektroničke pošte s naznakom Za Kiosk.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.02.2015

VEZANE VIJESTI

Otvoreno svima, a posebno mladima

Započela je sezona edukacija o filmu, a Blank_filmski inkubator poziva na prijave na čak pet radionica.

Nezavisnost kao ideal

Piše: Luka Ostojić
Što je nezavisni film? Kako funkcionira u okvirima hrvatske kinematografije? Tko su akteri koji ga stvaraju i u kojim uvjetima?

Mediji ne rade u interesu građana

Razgovarala: Andreja Žapčić

Povodom dvadeset godina izlaženja časopisa Medijska istraživanja, o stanju u hrvatskim medijima razgovaramo s Nadom Zgrabljić Rotar.