Poznati zvukovi nove sredine | kulturpunkt

Audio

Poznati zvukovi nove sredine

Audio rječnik koji ujedinjuje perzijski, arapski i hrvatski jezik spontani je ishod dvodnevnog kružoka organiziranog za djecu migrante.

  • A
  • +
  • -

Dvodnevni kružok za djecu migrante o suvremenoj kulturi i umjetnosti u kojoj je jedan od fokus bio postavljen i na radiofoniju, održana krajem veljače u Multimedijalnom institutu kao jedan od ishoda imala je i audio rječnik. Zajednička odluka o koncipiranju upravo ovakvog sadržaja koji čine riječi i izraze izgovarane na tri jezika, perzijskom, arapskom i hrvatskom, spontano se nadovezala na razgovore o iskustvima života u novoj sredini te njihovoj potrebi za kreativnim izražavanjem.

Kružok - radionicu koju su vodili radijska dokumentaristica Ljubica Letinić i novinar i fotograf Davor Konjikušić pohađalo je osmero djece u dobi od 14 do 18 godina. Prije realizacije Rječnika sudionici su s voditeljima birali riječi, izraze te simulirali njhovu zvučnu kulisu. Nakon odabira odgovarajućih riječi i narodnih izreka, kao i njihovog snimanja na sva tri jezika, u nastavku radionice snimljeni su se materijali strukturirali i nadogradili zvukovima koji su odgovarali odabranim riječima. Produkcijski proces finaliziran je u devetominutni podcast u kojem se izmjenjuju riječi iz svakodnevnog život i poslovice koje često zvuče jako poznato. Na riječi more, plaža i djeca nadovezuju se ljubav i prijateljstvo što uz prateće zvukove dječjeg smijeha i razgovora ovaj rječnik pretvara u duhovitu i optimističnu igru oslobođenu mračnih konotacija koje na trenutak zaprijete preuzimanjem izuzetno pozitivnog tona ove audio priče.

Važno je i što rad na audio rječniku otkriva i uključenoj djeci i slušateljima različitosti i sličnosti odabranih jezika, kao i utjecaje arapskog i perzijskog na vokabular ovih krajeva. Kružok je također omogućio sudjelovanje mladih migranata u neuobičajenim kreativnim procesima, a time možda nove mogućnosti integracije u vrijeme kada se uz prisutnost migranata u Hrvatskoj i Europi ne veže proizvodnja kulture već proizvodnja straha.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 04.06.2018