Pozornica naše stvarnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pozornica naše stvarnosti

Izložbom u NO Galeriji Renata Poljak nastavlja dugogodišnju praksu proučavanja i isticanja izvjesnih "nereprezentativnih" mjesta domaće svakodnevice.

11.12.2013 - 29.12.2013 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe najavljeno je za srijedu, 11. prosinca, u 19 sati u No galeriji MSU-a.

Izoštrenom autorskom refleksijom, Renata Poljak gradi koncepcijski i tematski most između ranih radova poput Ja, Domaćica u kojima se duhovito obračunava s normativnom podjelom rodnih uloga i najnovijeg video rada Ovdje i sada u kojem se osvrće na psihološke i socijalne aspekte ženskog starenja i bolesti. Neuralgična područja poput povijesnog revizionizma i društvenog zaborava vidljiva su u radu Dnevnik dok središnje mjesto u izložbenom postavu zauzima projekcija naslovljena Režiranje glumaca/ režiranje uvjerenja (hommage to Slavko Štimac) koju je autorica posvetila Slavku Štimcu i svim mladim glumcima-zvijezdama iz razdoblja odrastanja u socijalističkoj Jugoslaviji.

Posjetitelji ove izložbe prvi će puta vidjeti recentna djela iz multimedijskog ciklusa naslovljenog Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja. Upravo su spomenuti radovi izložbi Renati Poljak, održanoj u siječnju 2013. u New Yorku, priskrbili prestižnu titulu jedne od najboljih izložba mjeseca siječnja.

Renata Poljak rođena je 1974. u Splitu. Diplomirala je 1997. kao profesorica likovne kulture, postdiplomski studij završava na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts 1999. u Nantesu. Dobitnica je ArtsLink stipendije za 2002. na San Francisco Art Institute, rezidencijalne stipendije u MuseumQuartier, Beč 2004., Cite des Arts u Parisu 2007. i 2008, prestižnu Art in General, New York 2008, nakon koje slijede Skowhegan, rezidencijalni umjetnički program u državi Maine 2009, ArtOmi u državi New York 2010. godine te Residency Unlimited u New Yorku 2011. Njeni su radovi izlagani u sklopu samostalnih i međunarodnih izložbi te filmskih festivala i programa, a dobitnica je i brojnih nagrada, uključujući nagradu za kratki film na berlinskom festivalu Balkan Black Box Festival, godišnje nagrade Ženskog umjetničkog centra Elektra u Zagrebu, nagradu publike Balkan Video Federacije u Beogradu, nagradu na Festivalu dokumentarnog mediteranskog filma. Video rad Režiranje glumca/režiranje uvjerenja iz 2011. nalazi se u Zbirci filma i videa MSU-a.

Kustosica je Leila Topić, a izložbu možete pogledati do 29. prosinca.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.12.2013