Praksa i etika pohrane | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Praksa i etika pohrane

Poslušajte predavanje stručnjakinje za arhiviranje Gaby Wijers o suvremenim strategijama i izazovima pohrane performansa i novomedijske umjetnosti.

16.12.2011 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)

U sklopu četvrtog izdanja Bijenala kvadrilaterale, koje se 11. studenog do 23. prosinca održava u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, nizozemska arhivarka Gaby Wijers održat će predavanje. Predavanje naslova Dokumentacija performansa – iskustvo u očuvanju vremenski bazirane umjetnosti održat će se u petak 16. prosinca u 18 sati. 

Gaby Wijers je voditeljica programa prikupljanja i pohrane u Netherlands Media Art Institute / NIMk (Amsterdam). Sudjeluje u raznim međunarodnim projektima koji se bave dokumentacijom i pohranom medijske umjetnosti poput, Preservation of Video Art in Netherland, Object not found, OASIS archive i mnogim drugima. Od 2005. uređuje online izdanje Monitoring Media Art, na kojem se objavljuju novosti o istraživanjima, prezentaciji i druge publikacije o očuvanju video i medijske umjetnosti. Gostujuća je predavačica na Sveučilištu u Amsterdamu.

Njezino predavanje je namijenjeno svima koji se profesionalno bave očuvanjem i pohranom medijske i izvedbene umjetnosti. Predavanje će se fokusirati na prednosti i poteškoće očuvanja izvedbene umjetnosti, predstavit će se nove inicijative vezane uz ovu problematiku, osobito institucionalna praksa Netherlands Media Art Institutea. Predavanje će se baviti pitanjima kao što su: Koje se strategije za dokumentaciju, pohranu i očuvanje performansa danas koriste? Što se treba sačuvati i koji su rizici i izazovi? Koje prakse i koja etika su relevantne danas?

Netherlands Media Art Institute osnovan je 1978. Poznat je po različitim istraživačkim projektima pohrane i dokumentacije medijske umjetnosti: video umjetnosti, instalacija i događanja uživo. Posjeduje najvažniju zbirku medijske umjetnosti u Nizozemskoj, koja sadrži više od 2000 radova, od najranijih eksperimentalnih radova do najnovijih produkcija nizozemskih i međunarodnih umjetnika. 

Izvor: BQ4 / Foto: Slaven Tolj, Volim Zagreb
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 15.12.2011