Praksa koja ruši konvencije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Praksa koja ruši konvencije

Novi broj časopisa Život umjetnosti predstavlja tekstove Josipe Bubaš, Gorana Budaneca, Jasne Jakšić, Olge Majcen Linn, Suzane Marjanić, Darka Šimičića i Jelene Vesić.

"U domaćoj umjetničkoj produkciji pratimo zavidan kontinuitet performativnih umjetničkih praksi koje ispituju socijalnu kontrolu u javnom prostoru, primjerice performans Zagreb, volim te! (1981.) Tomislava Gotovca, Lady Godiva (2001.) Vlaste Delimar, Oštrenje (2012.) Marka Markovića... (...) Neposrednošću izvedbe (i izostankom institucionalnog zaleđa u njihovoj produkciji) otvara se polje demokratizacije umjetnosti s obzirom da se ti radovi obraćaju slučajnim prolaznicima i publici koja je svojim obrazovanjem i klasnim statusom isključena iz umjetničke sfere. 

Na tom tragu možemo ih tretirati kao agitatorske politike koje otvoreno zagovaraju umjetnost kao javno dobro. (...) Potreba za daljnjim razvijanjem doskursa, u tekstovima objavljenima u ovom broju Života umjetnosti o specifičnoj umjetničkoj praksi koja (još uvijek) ruši konvencije društva i umjetnosti, pokazuje da su programski postulati nove umjetničke prakse sadržani u definiciji umjetnosti kao 'dijalektičkom revolucionarnom procesu' i danas aktualni", stoji u uvodniku Ivane Hanaček.

Život umjetnosti je časopis za suvremena likovna zbivanja, posvećen raznovrsnim vidovima suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj, regiji i šire, s tradicijom kontinuiranog izlaženja od 1966. godine. Objavljuje ga Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu dvaput godišnje kao dvojezično izdanje, a od 2008. koncepciju i uredništvo broja potpisuju gostujući urednici.

U promociji ovoga broja (91/2012) - koja će se održati u Laubi, 19. prosinca, s početkom u 19 sati - sudjeluju Marijan Crtalić, Ivana Hanaček, Božena Končić Badurina, Siniša Labrović, Kata Mijatović i Vlasta Žanić.

Izvor: IPU

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.12.2012