Prakse, taktike, strategije | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Prakse, taktike, strategije

Centar za ženske studije predstavio je program devetih po redu Dana Marije Jurić Zagorke.

17.11.2015 - 22.11.2015 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

U utorak, 17. studenog, u 18 sati će svečano biti dodijeljene Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike. Prosudbena komisija Centra za ženske studije (u sastavu dr.sc. Aleksandra Čizmešija, dr.sc. Iva Grgić Maroević i dr.sc. Suzana Marjanić) odlučila je dodijeliti nagrade sljedećim studenticama i studentima: prva nagrada je dodijeljena Marini Paulenki, studentici fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, za rad Reprezentacija žene u arhitekturi nadzora (mentorica dr.sc. Leonida Kovač), druga nagrada je dodijeljena Ivni Franić, studentici sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za rad Reprezentacija žene u diskursu o glazbi (mentorica dr.sc. Branka Galić), a treća nagrada je dodijeljena Barbari Ruži Čirjak, studentici sociologije na Sveučilištu u Zadru, za rad Reproduktivna prava žena i moć izbora u suvremenom hrvatskom kontekstu; mentorica dr.sc. Biljana Kašić. Osnovna je nakana Nagrade ohrabriti studente i studentice svih disciplina na bavljenje navedenim temama, te posredno utjecati na povećanje broja kolegija i programa sa žensko-studijskim i rodno-studijskim sadržajima. Nakon dodjele Nagrada za najbolje studentske radove, u 19 sati, uslijedit će izložba tabli stripa Zagorka – biografija autorice Lee Kralj Jager

Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije, predstavila je ovogodišnji književno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Prakse, taktike i strategije rodnog otpora koji započinje u petak, 20. studenoga, i koji će u dva dana okupiti dvadesetak izlagatelja/ica u Centru za ženske studije/Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8. Problem otpora u kontekstu sve manje vidljivih, a sve učinkovitijih oblika moći jedno je od središnjih mjesta društvene, političke, ekonomske i kulturne teorije i prakse. Društveni se poredak upisuje u nas putem sustava obrazovanja, jezika, vrijednosti i aktivnosti svakodnevnog života. Normativni se poredak najuspješnije održava kada zadobije status prirodnosti, kada se naturalizira. Taj se aspekt oprirođenosti posebno izražava u slučaju roda, čime pitanje rodnog otpora postaje još izazovnije. Želeći pokrenuti kritički dijalog oko ovih, ali i drugih povezanih tema i pitanja, propituje se s jedne strane dosege utjecaja društvene moći te s druge pažnju poklanjamo cijelom nizu mogućih praksi i djelovanja usmjerenih pružanju otpora odozdo. Tom prilikom bit će predstavljen i prvi e-zbornik radova s prošlogodišnjih Dana MJZ 2014. kako bi se osigurala dostupnost što većem broju zainteresiranih za Zagorkin književni opus, novinarski rad i aktivističko-feministički angažman. 

Programski odbor znanstvenog skupa čine dr.sc. Lidija Dujić, dr.sc. Lada Čale Feldman, dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, mr.sc. Rada Borić, mr.sc. Sandra Prlenda, dr.sc. Anita Dremel, dr.sc. Maša Grdešić i mr.sc. Ana Pavlić. U radu Organizacijskog odbora sudjelovale su Rada Borić, Jasminka Pešut, Martina Petrinjak Žekić, Ana Pavlić, a za dizajn promotivnih materijala zaslužan je Studio Bilić_Müller.

Predstava Vita i Virginia, u izvedbi Urše Raukar i Alme Price, u režiji Ive Grgić Maroević održat će se u četvrtak, 19. studenog, u ZKM-u. Dramski tekst Vita i Virginia slavna engleska glumica Eileen Atkins sastavila je prema dnevnicima i korespondenciji između klasikinje engleskog i europskog modernizma, te ikone feminističke i pacifističke književne i društvene kritike Virginije Woolf  (1882. – 1941.) i Vite Sackville-West (1892. –1962.), aristokratkinje, također spisateljice, autorice poema i romana, u svoje vrijeme u Engleskoj vrlo poznate i komercijalno uspješne autorice. Tekst je prevela Marina Leustek. Centar za ženske studije tiskao je devet knjiga Virginije Woolf koje će se moći, po povoljnim cijenama, kupiti prije predstave.

Šetnjom Zagorkinim tragom kroz Zagreb, uz vođenje Slavice Jakobović Fribec, u nedjelju, 22. studenog, završit će Dani MJ Zagorke. Šetnja počinje okupljanjem kod spomenika banu Jelačiću u 11 sati, a završava u Memorijalnom stanu. U isto vrijeme, od 11 do 16 sati građani/ke Grada Zagreba moći će posjetiti Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i razgledati Stalni postav, a posebno pozivamo slijepe i slabovidne osobe kojima je prilagođen Vodič kroz stalni postav.

Detaljan program Dana M.J. Zagorke 2015. potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.11.2015