Praktički gotova stvar | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Praktički gotova stvar

Ministar turizma Darko Lorencin smatra da je projekt golfa na Srđu tri puta dobio podršku javnosti jer su donesena tri prostornoplanska dokumenta s kojima se javnost nije složila.

Piše: Matija Mrakovčić
  • A
  • +
  • -

Maja Brinar Frenkel, bivša visokopozicionirana menadžerica u Agrokoru i INA-i te zamjenica ministra gospodarstva u vrijeme Račanove Vlade, ujedno i supruga Aarona Frenkela, izraelskog poduzetnika koji već šest godina gura projekt golfskoga terena na Srđu iznad Dubrovnika, u intervjuu za Poslovni.hr, 24. siječnja, izjavila je: "Nakon formiranja ove Vlade susreli smo se s potpredsjednikom Čačićem i prvi put smo dobili "svoju" osobu koja s državne strane prati projekt. To je bio njegov pomoćnik za investicije Darko Lorencin". Na pitanje novinarke je li današnji ministar turizma, koji je preuzeo ministarstvo prije dva dana, dostupan kad god ga bračni par Frenkel nazove, Maja Brinar nije oklijevala: "U principu - da". U istom je intervjuu kao činjenica izneseno neslaganje bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića s projektom na Srđu. No, njemu se Frenkelovi nisu obratili jer su željeli da "projekt ostane neovisan".

Prilikom gostovanja u HRT-ovoj Temi dana aktualni je ministar turizma i koautor Zakona o strateškim investicijama izjavio kako je golf na Srđu praktički "gotova stvar". Tom prigodom kazao je kako je potrebno razlikovati stvari koje su donesene od stvari koje su u procesu i da je to ogromna poruka da moramo poštovati projekte koje smo donijeli. Također, u intervjuu Jutarnjem listu, 17. ožujka, Darko je Lorencin izjavio da je "projekt na Srđu tri puta dobio podršku javnosti kroz donošenje triju prostornoplanskih dokumenata: Prostornim planom županije, Grada Dubrovnika i Generalnog plana uređenja grada Dubrovnika. Javnost je u sva tri navrata bila informirana da će se graditi golf-igralište i smještajni kapaciteti. U tom kontekstu dajem apsolutno i potpuno pravo investitoru. To su dovršene procedure temeljem kojih je investitor donio odluku i kupio zemljište".

Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije, reagirao je na izjavu ministra: "Izjava nije točna! Na razini planova o kojima on govori ne govori se o konkretnim projektima nego o mogućoj namjeni prostora. Prvi put kad je 2010. godine javnosti, kroz javnu raspravu, predstavljen navedeni plan, on je odbačen i od strane struke i od strane javnosti. Sada je on ponovno u proceduri, ali i ovaj put imamo priliku vidjeti neslaganje i struke i javnosti s predloženim planom". Kao najbolji dokaz tog neslaganja Ćerimagić ističe jedanaest tisuća prikupljenih potpisa građana za raspisivanje referenduma o golfu na Srđu.

Prošlo je točno mjesec dana od kad je Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o projektu golf resorta na Srđu predao potpise građana dubrovačkom Gradskom vijeću, a predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti uputila Ministarstvu uprave prijedlog za raspisivanje referenduma. Prije nekoliko je dana ministar uprave Arsen Bauk demantirao glasine da se na mogućem referendumu u nadležnim ministarstvima zaista i radi, naglašavajući da "u slučaju ako cijela procedura oko referenduma prođe u redu i referendum se održi, a na njemu se primjerice odluči kako građani ne žele gradnju na Srđu, takvu odluku Gradsko vijeće ne smije donositi godinu dana. Nakon toga može je donijeti jer ništa ne traje vječno pa ni referendumske odluke".

Naposljetku, inicijativa Srđ je naš obratila se otvorenim pismom ministru Lorencinu u kojem još jednom podsjeća na kronologiju događaja. "Obuhvat športsko - rekreacijske zone na Srđu nezakonitim je postupkom povjerenika vlade 2006. godine povećan sa 100 ha na 310 ha, i već se 7 godina čeka na sudsku presudu o ovom slučaju. Godine 2010. Urbanistički plan uređenja Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug nije prošao traženu proceduru. Godine 2012. Udruženje hrvatskih arhitekata uputilo je urbanističkoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavu zbog nepravilnosti izrade prijedloga Izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika. Godine 2013. prikupljeno je gotovo 11 000 potpisa građana Dubrovnika koji su se izjasnili da putem referenduma žele sudjelovati u procesu odlučivanja oko namjene i sadržaja značajnog dijela grada".

Reagirajući na sve agresivniju proinvestitorsku kampanju koju zdušno i koordinirano provode novi ministar turizma i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, inicijativa Srđ je naš podsjetila je na odlučujući trenutak koji svaka promjena i prenamjena javnoga prostora mora u sebi sadržavati, a to je podrška javnosti. U slučaju Srđa, sasvim je jasno što misli javnost koje se to izravno tiče.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.03.2013