Praktična primjena geodezijskih kupola | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Praktična primjena geodezijskih kupola

Udruga Autonomni centar – ACT po sedmi put organizira Slobodni festival koji okuplja umjetnike novih medija, istraživače i aktiviste.

  • A
  • +
  • -

Slobodni festival okuplja umjetnike novih medija, istraživače i aktiviste koji provociraju, propituju i traže nove modele u postojećim društvenim, kulturološkim, tehnološkim i ekonomskim sustavima. Festival je otvoren umjetnicima i stručnjacima iz različitih disciplina, koji su zajedničkom suradnjom, spajanjem ideja i projekata radili na novim projektima.

Ove godine Slobodni festival se temelji na pilot programu novog koncepta metodologije rada testiran kroz provedbu projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border), kojemu je osnova umjetnički rezidencijalni program. Projekt Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) provodili su udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. Cilj projekta bio je stvaranje dinamičnog prekograničnog područja s interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novih medijskih kultura, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja.

Početkom lipnja 2013, temeljem javnog poziva umjetnicima na rezidencijalni program, odabrana su 3 umjetnika/ice. Tome je prethodio proces mapiranja potreba prezentiranih u knjizi (Ne)zavisni?Fokus rezidencijalnog programa je transdisciplinarno iznalaženje praktične primjene geodezijskih kupola kao mogućeg alata/medija/sredstva odgovaranja na potrebe lokalne zajednice (npr. u poljoprivredi, kulturi itd). Rezidencijalni program umjetnika počinje 22. srpnja i traje do 22. kolovoza 2013, a odvija se u Turističkom kompleksu Cimper u Murskom Središću.

Slobodni festival ove godine dio svojih aktivnosti udružuje s Multimedijalnim kampom u organizaciji udruge Urbana kultura i edukacija – UKE Križevci. Rezultati rezidencijalnog programa biti će prikazani na MM Kampu, te prezentirani široj javnosti putem brošure.

Slobodni festival i MM kamp događaji su koji spajaju slobodne tehnologije i FOSS (softver otvorenog koda) te stavove o ekologiji i recikliranju, anti konzumerizmu i nekonkurentnosti, a oba obuhvaćaju suradničke prakse i suživot.

Više informacija o umjetničkom rezidencijalnom programu možete pronaći ovdje.

Izvor: ACT

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 22.07.2013