Praktične mogućnosti rada | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Praktične mogućnosti rada

Izbor učeničkih radova Odjela za dizajn metala Škole primijenjene umjetnosti i dizajna potvrđuje najbolju tradiciju obrazovanja u oblikovanju te razvijanju kreativnog učeničkog rada.

11.02.2016 - 06.03.2016 , Zagreb - Muzej za umjetnost i obrt
  • A
  • +
  • -

Izložba učeničkih radova Odjela za dizajn metala ŠPUD-a Zagreb bit će otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt u četvrtak, 11. veljače, u 19 sati.

Izbor učeničkih radova nastalih tijekom proteklih desetak godina u okviru nastave Odjela za dizajn metala Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu potvrđuje da je riječ o pozicioniranju Odjela na tragu najbolje tradicije obrazovanja u oblikovanju i dizajnu te razvijanju kreativnog, samostalnog učeničkog rada. Profesori Odjela metala, voditeljica Odjela profesorica Nada Škrlin i profesori Judita Šercar i Matej Pašalić podučavaju učenike o oblikovnim i dekorativnim tehnikama rada. 

Usavršavaju tehnike izvlačenja, konstruiranja i iskucavanja metalnog lima te dekorativne tehnike poput izrade emajla, izuzetno cijenjene ukrasne zlatarske tehnike kojom se zagrebačka škola kontinuirano bavi. Radovi učenika Odjela za dizajn metala usmjereni su na izradu nakita, upotrebnih predmeta i dekorativnih skulpturalnih kompozicija, prostornih slika i plitkih plošnih reljefa, često uz završno niklanje ili posrebrenje te ponekad uz primjenu drugih materijala, poput egzotičnog drva.

Nezaobilazno je pitanje o djelatnosti učenika u budućnosti, u okviru zlatarske ili druge radioničke produkcije kojoj se završeni polaznici često posvete, ili se pak usmjeravaju ka nastavljaju školovanja na Akademijama likovnih umjetnosti, ili na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna. Stoga je cilj izložbe isticanje postignute kvalitete obrazovanja iz koje proizlaze praktične mogućnosti rada te isticanje kreativnih mogućnosti pojedinih polaznika, ali i to da im izložba bude poticaj da postanu novi akteri na recentnoj autorskoj sceni.

Izložba ostaje otvorena do 6. ožujka.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.02.2016