Pravda, sjećanje, poricanje, pomirenje | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Pravda, sjećanje, poricanje, pomirenje

Hrvoje Klasić i Dragan Markovina održat će predavanja u sklopu događanja Škola znanja: Srebrenica - mapiranje genocida i post-genocidno društvo.

19.02.2016 , Zagreb - Kuća ljudskih prava

FOTO: Chris Barnes

"Bosna i Hercegovina kao i cijeli region koji uključuje zemlje bivše Jugoslavije i dvadeset godina nakon okončanja rata ('92-'95.) pati od njegovih posljedica, a svakodnevica svih bivših republika suočava se s pitanjima prevazilaženja prošlosti koje prate pitanja pravde, sjećanja, poricanja i pomirenja. Znanje o genocidu pruža jednu od najefikasnijih tema za propitivanje osnovnih moralnih pitanja i strukturalno istraživanje ljudskog ponašanja. Tematskim predavanjem i otvaranjem dijaloga potiče se promišljanje i osnažuje svjesnost o vrijednostima pluralizma koji ohrabruje prihvaćanje različitosti u multinacionalnim i multikulturnim društvima. 

Škola znanja traga za transformacijom edukacije o ratu, genocidu i urbanom/ građanskom/kulturnom otporu u univerzalni edukacijski model preko jedinstvene platforme za transfer znanja. Metodologijom koja detektuje rane znakove upozorenja (early warning signs) koji iz informacione buke (information noise) osposobljavaju pojedinca i osnažuju društvo sredstvima za prevenciju eskalacije budućih / potencijalnih konflikata preko točke poslije koje nema povratka.  

Na temu povijesnog revizionizma te nastavnih kurikuluma u osnovnim i srednjim školama govorit će povjesničar Hrvoje Klasić, dok će na temu sprege povijesti i politike, medija i manipulacije povijesti govoriti publicist, pisac i povjesničar Dragan Markovina. U sklopu predavanja bit će prikazana i dokumentarna animacija koja prati kronologiju događaja u Srebrenici, od početka do sredine srpnja 1995. godine u produkciji Fama Metodologije", stoji u najavi predavanja.

Javni sat: Škola znanja: Srebrenica - mapiranje genocida i post-genocidno društvo održat će se u u petak, 19. veljače u 18 sati

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.02.2016