Pravo na (Beo)grad | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Pravo na (Beo)grad

Inicijativa Ko gradi grad ulazi u treću godinu aktivnosti u novom formatu.

  • A
  • +
  • -

I ove godine fokus projekta je na razvoju (Beo)grada i učešću građana i građanki u tom procesu, a projekt se nastavlja kroz seriju okupljanja oko tematski koncipiranih radnih stolova.

Megdan oko Kalemegdana, prvi radni stol održao se 9. travnja u Kulturnom centru REX, a tematizirao je planiranu izgradnju komercijalno-rezidencijalnog kompleksa od sedam katova na prostoru i oko bivše tvornice Beko kod Kalemegdana. Ideja ovog radnog stola bila je da se na jednom konkretnom primjeru propitaju mehanizmi, odnosi i procesi koji oblikuju razvoj grada kao i mogućnosti koje građani i građanke imaju da utječu na razvoj sredine u kojoj žive. "Slučaj bloka bivše tvornice Beko", poručuju organizatori, "izabran je ne samo zbog njegove aktualnosti (Plan detaljne regulacije usvojen na sjednici Skupštine grada Beograda 9. marta 2012.), značaja (nalazi se u centru grada, u dijelu urbanističke cjeline Beogradske tvrđave, kulturnog dobra od nacionalnog značaja) i postojanja inicijative građana stručnjaka koja se argumentirano javno protivi ovakvom planu, već i zbog činjenice da analiza ovakve inicijative i njenih trenutnih ishoda može biti poučna za sve nas".

Ko gradi grad? pokrenut je prije dvije godine s uvjerenjem da dijalog o željenom razvoju grada mora uključiti sve one koji čine taj grad. Utisak je bio, a takav je ostao do danas, da se urbanističke odluke, kako na nivou lokalnog parka tako i po pitanjima važnim za sve građane, donose u sprezi krupnog kapitala i vlasti. Grad se razvija u skladu s privatnim interesima malog broja pojedinaca, po netransparentnim procedurama, praćen različitim kontroverzama i, najvažnije, ignorirajući potrebe i želje samih građana.

Za to vrijeme, broj zainteresiranih za razvoj zajednica u kojima žive stidljivo se povećava: građani se udružuju zbog zajedničkog interesa u očuvanju ili unapređenju različitih gradskih cjelina, novinari razotkrivaju mehanizme kojima se mijenjaju urbanistički planovi, stručnjaci tematiziraju odluke nadležnih institucija. Iako i dalje na margini dominantnog javnog diskursa, pitanja prostornog razvoja i moguće alternative postojećem stanju polako postaju vidljivije.

Paralelno sa takvim razvojem, razvija se i Ko gradi grad? Otvoreni razgovori u lipnju 2010. okupili su široki spektar aktera razvoja grada koji su predstavili okvir ove tematike i ukazali na moguće pravce većeg uključivanja građana u sam proces. Susreti gradskih entuzijasta i majstora u studenom 2011. prebacili su naglasak na pojedince i inicijative koje svojim akcijama pružaju primjer kako se u postojećim uvjetima, uz strpljenje i posvećenost, može mijenjati sredina u kojoj živimo.

"Ove godine smatramo da je potrebno napraviti još jedan korak ka drugačijem koncipiranju budućnosti i stati iza tema za koje mislimo da odlučuju ne samo izgled i dostupnost naših gradova nego i prirodu društva u kojem živimo. Netransparentnost donošenja urbanističkih odluka, nedostatak pristupačnog stanovanja za sve i privatizacija javnih prostora samo su neke od tema kojima se treba baviti aktivno i kontinuirano", stoji u priopćenju Kulturnog centra REX.

Ko gradi grad? će tijekom 2012. predstaviti seriju "radnih stolova" čiji će fokus biti određeni gradski problem i inicijative koje ga tematiziraju. Diskusija s predstavnicima ovih inicijativa i ljudima koji poznaju samo područje iz različitih perspektiva omogućit će bolje razumijevanje mehanizme koji oblikuju razvoj grada. Pored toga, za "radnim stolom" će se i kolektivno osmišljavati praktične ili simboličke akcije koje će dati veći javni značaj i podršku tretmanu određene teme i za nju vezane inicijative. Na taj način će se svim zainteresiranima otvoriti prostor za aktivnije sudjelovanje u urbanom i društvenom razvoju, uzimajući i sami aktivniju ulogu u razvoju grada. 

"Ko gradi grad?", kako ističu organizatori, "više nije pitanje".

Projekt je nastao suradnjom Kulturnog centra REX, Grupe 484, STEALTH.unlimiteda i Zaklade Heinrich Böll.

Izvor: STEALTH.unlimited

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.04.2012

VEZANE VIJESTI

Uzeti grad u vlastite ruke

Ove jeseni, od 17. do 19. studenog, u beogradskom Kulturnom centru REX, po drugi se put otvara pitanje Ko gradi grad.