Pravo na grad: Sigurnost stanovanja | kulturpunkt

Audio

Pravo na grad: Sigurnost stanovanja

Autori: Iva Marčetić, Antonija Komazlić i Mauro Sirotnjak

U novoj epizodi podcasta bavimo se temom sigurnosti stanovanja, ovog puta inspirirani tekstom Espija Tomičića koji oslikava prekarne uvjete podstanarskog života.

  • A
  • +
  • -

Zidovi su puni mogućnosti. Dođe nam da uzmemo čekić i zabijemo tisuću čavlića po čitavom stanu, prvi put to možemo bez da pitamo, da zovemo i molimo najmodavce da okačimo svoje slike u njihovu imovinu, da svoju privremenost sakrijemo kroz ispunjavanje prostora. Zidovi su znak omeđenosti, pripadanja, meni znače sigurnost.

Uvodni citat dio je teksta Espija Tomičića Vlasnički list ili o klasnoj tranziciji, u kojem autor jednostavnim slikama prikazuje u kojoj mjeri podstanarski status, bez obzira na njegovu široku rasprostranjenost,u Hrvatskoj još uvijek spada u zonu nesigurnog oblika stambenog zbrinjavanja. Manjkava i zastarjela pravna regulativa, nepoštivanje postojećih propisa, diskriminacija po osnovi roda, seksualne orijentacije ili etničke pripadnosti problemi su s kojima se susreću ne samo podstanari_ke, već i aktivisti i aktivistkinje u borbi za pravo na siguran i dostupan dom koje neće ovisiti o vlasništvu nad nekretninom. 

O tome kako se kolektivno organizirati za pravednije i sigurnije uvjete stanovanja članovi i članice Prava na grad razgovarali su i s Jacobom Willsom, jednim od koordinatora London Renters Uniona, a ulomke tog razgovora također možete poslušati u ovoj epizodi podcasta.

Emisiju su uredili i vodili Iva Marčetić, Antonija Komazlić i Mauro Sirotnjak, a ton je snimio i obradio Ivor Glavaš

 

Podcast nastaje u sklopu projekta MediActivism – Courageous young citizens test new ways to reclaim their cities, sufinanciranog kroz program Erasmus+ Europske komisije.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 31.01.2022