Pravo na upravljanje i odlučivanje | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Pravo na upravljanje i odlučivanje

Plesni umjetnici traže od gradskih zastupnika da pokrenu proces osnivanja Zagrebačkog plesnog centra kao samostalne ustanove u javno-civilnom partnerstvu.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Slučaj ZPC: Autonomija plesu / Keep dance autonomous

  • A
  • +
  • -

Plenum Zagrebačkog plesnog centra (PZPC) poslao je poziv predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine da u dnevni red iduće sjednice Gradske skupštine, koja će održati 21. srpnja, uvrsti točku dnevnog reda na kojoj će se raspravljati o prijedlogu osnivanja samostalne javne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu. Tražili su također dozvolu da se tom prigodom obrate zastupnicima.

PZPC apelira na gradske vijećnike da žurno pokrenu proces osnivanja Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) kao samostalne javne ustanove u javno-civilnom partnerstvu na adresi Ilica 10, i time spriječe nasilno i netransparentno dodjeljivanje ovog javnog resursa i prostora za ples Zagrebačkom kazalištu mladih odnosno dugoročno zaštite ovo javno dobro od komercijalizacije i privatizacije. Ističu kako bi ta ustanova trebala funkcionirati uz aktivnu participaciju struke i zainteresiranog građanstva, uz vlastite zaposlene, programsku politiku i godišnji programski budžet te za koju će suosnivač Grad Zagreb redovito osiguravati sredstva za hladni pogon, održavanje i opremanje objekta, plaće zaposlenika i program.

Podsjetimo, gradonačelnik je u travnju ove godine bez suglasnosti struke zgradu Zagrebačkog plesnog centra dodijelo na upravljanje Zagrebačkom kazalištu mladih. Plesni su se umjetnici tada organizirali u Plenum te zbog te gradonačelnikove odluke prosvjedovali. 

Odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba u zgradu Zagrebačkog plesnog centra od 2005. do 2009. godine utrošeno je 36 milijuna kuna javnog novca. Ta sredstva planski su utrošena u obnovu i opremanje prostora Zagrebačkog plesnog centra namjenski za plesnu umjetnost. Usprkos kapitalnoj javnoj investiciji i zahtjevu plesne zajednice za osnivanjem javne ustanove na koju se čekalo desetljećima, od svečanog otvorenja zgrade u listopadu 2009. do danas nije riješen njezin pravni status. Nakon izgradnje prostora 2009. Grad je prostor ZPC-a bez javnog natječaja dao na upravljanje udruzi Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP), a sada je, smatraju plesači, na isti netransparentan način prostor dodijelio ZKM-u. Odlukom o pripajanju ZKM-u plesna umjetnost gubi ravnopravan status među drugim umjetničkim granama te je plesnoj zajednici potpuno onemogućeno pravo glasa o tome tko će i kako upravljati ZPC-om.

Zahtjev za osnivanjem javne ustanove za ples do sada su podržale mnoge obrazovne, akademske, strukovne i umjetničke institucije i građanske inicijative (Škola suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu, Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u Rijeci, Odsjek plesa Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, ansambl Zagrebačkog kazališta mladih, Akademska solidarnost i dr.), a online peticiju za autonomiju Zagrebačkog plesnog centra potpisalo je više od 2500 građana.

Prijedlog Gradskoj skupštini Grada Zagreba o osnivanju samostalne javne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu pročitajte ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.07.2016

VEZANE VIJESTI

Plesali su jedno ljeto

Pripremio: Vatroslav Miloš
Protiv odluke gradonačelnika Bandića da se Zagrebački plesni centar pripaja Zagrebačkom kazalištu mladih ustali su plesni profesionalci.

Deset godina izvedbene suradnje

Piše: Vatroslav Miloš

Sodaberg koreografski laboratorij projektom Konstrukcija perspektive obilježava deset godina rada.

Odnos s publikom

Pripremio: Vatroslav Miloš

Udruga Domino pokreće rezidencijalni program za domaće plesne umjetnike kao pilot program podrške istraživanju i razvoju autorskih projekata u području suvremenog plesa.