Praxis i Korčulanska ljetna škola | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Praxis i Korčulanska ljetna škola

Digitalna arhiva Praxisa i Korčulanske ljetne škole olakšat će dostupnost materijala javnosti zainteresiranoj za intelektualnu povijest jugoslavenskog političkog prostora.

12.10.2015 , Zagreb - SKD Prosvjeta
  • A
  • +
  • -

Časopis Praxis i Korčulanska ljetna škola u deset godina djelovanja (1964.-1974.) ostavili su trajnu intelektualnu tekovinu od međunarodnog značaja. Krug kritički nastrojenih mislilaca oko časopisa razvio je singularnu putanju humanističkog marksizma i analize u prijelomnim godinama jugoslavenskog socijalizma i burnom razdoblju buđenja društvenih pokreta diljem svijeta i reakcije koja je uslijedila. U zasjedanjima ljetne škole i na stranicama časopisa svoje su doprinose ostavili velikani političke misli 20. stoljeća kao što su Ernst Bloch, Herbert Marcuse, Henri Lefebvre, Karel KosikJürgen Habermas.

Uoči pedesete godišnjice pokretanja časopisa Praxis i Korčulanske ljetne škole i četrdesete godišnjice njihovog gašenja Multimedijalni institut je započeo digitalizaciju građe koju je sabrao dr. Ante Lešaja. Cilj digitalne arhive je olakšati dostupnost te građe u svrhu cjelovitije stručne revalorizacije Praxisa i Korčulanske ljetne škole, ali i olakšati dostupnost općoj javnosti zainteresiranoj za intelektualnu povijest jugoslavenskog političkog prostora.

Digitalna arhiva obuhvaća 800-ak jedinica i uključuje sva izdanja časopisa Praxis, časopisa Pogledi, uži izbor knjiga članova redakcije i suradnika, dokumentaciju o Korčulanskoj ljetnoj školi te članke iz periodike i knjige o Praksis orijentaciji, Praxisu i Korčulanskoj ljetnoj školi. Građu arhive digitalizirali su Tomislav Medak (Multimedijalni institut/MAMA) i Nikola Mokrović, Jana Hodžić, Ivan Zidarević i Josip Humjan (Documenta), a uz infrastrukturnu podršku projekta Javna knjižnica.

Predstavljanje digitalne arhive časopisa Praxis i Korčulanske ljetne škole održat će se u ponedjeljak, 12. listopada s početkom u 17 sati kada će Ante Lešaja, Tomislav Medak i Nikola Mokrović predstaviti samu arhivu. U 18 sati slijedi razgovor Praxis, partija, revolucija u kojemu, uz moderatora Petra Milata, sudjeluju Luka Bogdanić, Dejan Jović i Žarko Puhovski. U 20 sati će se održati projekcija filmskih materijala o Korčulanskoj ljetnoj školi. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.10.2015