Prebacivanje odgovornosti | kulturpunkt

Vijesti Financiranje

<

Prebacivanje odgovornosti

Nakon što je tri puta mijenjana natječajna dokumentacija, a neke organizacije već dobile potvrdu da su im projekti odobreni, Ministarstvo socijalne politike i mladih natječaj je - otkazalo.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Hans Gerwitz

  • A
  • +
  • -

Potaknuti neslužbenim informacijama da će Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, upravljačko i provedbeno tijelo Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013", poništiti natječaj "Poboljšanje pristupa otvorenom tržištu rada osobama u nepovoljnom položaju", Autonomni centar - ACT uputio je ministrici Nadi Šikić zahtjev za hitnim očitovanjem. Isto su učinili Socijalna zadruga Humana nova i LAG Vallis Colapis, od kojih su neke već dobile potvrdu da su im projekti odobreni. Samo dva takva projekta unutar ACT Grupe vrijedna su oko 2 700 000 kuna i trebali su osigurati zapošljavanje i radnu integraciju pedesetak osoba s invaliditetom. 

Natječaj u sklopu Europskog socijalnog fonda - Operativni program "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013" objavljen je 27. studenog 2014. i vrijedan je 30 milijuna kuna. Nakon što je tri puta (!) mijenjana natječajna dokumentacija, kao posljednji dan prijave određen je 6. ožujka 2015. godine. Krajem lipnja 2015. organizacije su dobile prve rezultate te su do siječnja 2016. prolazile kroz niz faza, poput provjere prihvatljivosti, usklađivanja indikatora i čišćenja proračuna. Cijela je procedura trajala predugo, nekontinuirano i bez ikakvih relevantnih informacija o početku provedbe projekta, suprotno najavama posredničkih tijela pri korištenje strukturnih instrumenata Europske unije u Republici Hrvatskoj, prema kojima je proces trebao biti efikasan, efektivan i transparentan kako bi se povećala apsorpcija EU sredstava i oživotvorili ciljevi Strategije Europa 2020.

U utorak, 8. ožujka, na stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih, nadležnog za provedbu natječaja, objavljena je odluka o otkazivanju spornog poziva. "Uslijed iznimno velikog broja zaprimljenih projektnih prijedloga i složenog procesa provjere prihvatljivosti", pišu iz MSPM-a, "isti nije mogao biti dovršen u planiranom razdoblju". Ministarstvo navodi "nepredvidive okolnosti" produljenja postupka "na koje Ministarstvo socijalne politike i mladih u fazi postupka provjere prihvatljivosti nije moglo utjecati". Ukratko, Ministarstvo nije moglo utjecati na produljenje rokova koje je samo određivalo već su za to krivi prijavitelji koji "u značajnijoj mjeri nisu poštivali uvjete Poziva". Određeni su projekti, dakle, sadržavali aktivnosti koje nisu prihvatljive te je to uzrokovalo produljenje postupka.

"Osim što svoju nesposobnost i greške pokušavaju opravdati prebacujući odgovornost na prijavitelje, dodatno je zabrinjavajuće što smo neslužbeno doznali da za vjerojatno poništavanje natječaja u Ministarstvu rada i HZZ-u znaju još od rujna 2015. Istovremeno su sasvim uobičajeno komunicirali s prijaviteljima, organizacije su zbog toga zaposlile ljude, pripremale se za početak provedbe projekata. Barem deset puta u posljednjih šest mjeseci službenim i neslužbenim kanalima pokušavali smo doći do informacija kada će rezultati biti objavljeni, no neprestano su odugovlačili", kaže nam Igor Roginek, izvršni direktor ACT-a koji je za potrebe projekta zaposlio potreban stručan kadar, utrošio minimalno dva mjeseca intenzivnog rada, proveo aktivnosti procjene potrebe ranjive skupine te definirao skupinu od 36 osoba koja bi uz podršku ovih financijskih sredstava krenula u procese radne integracije.

Osim što time Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prijavitelje dovodi u situaciju neizbježnih financijskih gubitaka i nemogućnosti planiranja provedbe aktivnosti, ovom je odlukom stvorilo pravnu i financijsku nestabilnost te neizvjesnost koja direktno negativno utječe na pristup otvorenom tržištu rada osobama u nepovoljnom položaju te na loš imidž Hrvatske vezan uz korištenje EU fondova. Usput, prijaviteljima je u obavijesti o otkazivanju poziva napomenuto da će uskoro biti rapisan novi, sličan natječaj na koji se mogu opet prijaviti.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.03.2016

VEZANE VIJESTI

U nezavidnom, nevidljivom položaju

Piše: Andreja Pančur
Istraživanja o mladima na tržištu rada pokazuju frustriranost, preživljavanje, nedostatak kvalitetnih rješenja, no i nedostatak inicijative prouzročen osjećajem bespomoćnosti.

Situacije pune odgovornosti

Pripremila: Matija Mrakovčić
Kreativni fond mladih UZGON osmišljen je kao inovativni i održivi model financiranja projekata mladih u trima županijama: Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Gradu Zagrebu.

Karika koja nedostaje

Piše: Matija Mrakovčić
Institut Ivo Pilar objavio je izvještaj o stanju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj 2015. koji uključuje povijesni pregled, analizu nedavno donesene Strategije te bazu aktera.