Predavanja o ukusu, moralu i poetici | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Predavanja o ukusu, moralu i poetici

Nova je knjiga Milivoja Solara, Kritika relativizma ukusa, objavljena u izdanju Matice hrvatske.

  • A
  • +
  • -
Iako snažno oslonjena na teme prethodnih Predavanja o lošem ukusu nova Solarova knjiga eseja o ukusu, moralu i poetici u središte kritičke analize relativizma postavlja jednostavno pitanje: zašto su danas posljedice široko prihvaćenog relativizma morala zabrinule ne samo javnost nego i teoretičare, a posljedice još šire prihvaćenog relativizma ukusa kao da nikoga ni najmanje ne zabrinjavaju?
 
Solarova se rasprava o tom pitanju pritom ne svodi samo na usko područje teorije književnosti i estetike već nastoji komentairati današnja zbivanja u kulturi s pozicije teoretičara književnosti.
 
Kao svojevrsnu misaonu genezu stavova iznijetih u Kritici relativizma ukusa autor je novim esejima priložio i kraće, ranije objavljene eseje o čitanju, lakoj i teškoj književnosti, o interpretaciji književnoga djela te o mitu i traču.

Milovoj Solar je književni teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor. Rođen je 8. travnja 1936. u Koprivnici. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je godine 1959. filozofiju i jugoslavistiku. Na istom je fakultetu 1964. i doktorirao disertacijom o Franu Galoviću. Od godine 1963. radi kao asistent, zatim kao docent, potom izvanredni, a od 1976. i redovni profesor teorije i metodologije proučavanja književnosti na Odsjeku za komparativnu književnost. U razdoblju od 1987-1990. bio je i ministar za prosvjetu i kulturu. Solarov znanstveni rad i interes usmjeren je na temeljna pitanja književne teorije, posebice na probleme poetike i odnosa književne teorije prema filozofiji. Također, Solara zanimaju i metodologija književene znanosti, književna analiza te univerzalne kulturološke kategorije, poput mita.
Izvor: MH

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.12.2011