Predavanja o umjetnosti fotografije | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Predavanja o umjetnosti fotografije

U sklopu 4. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac, MSU poziva na raznovrsna predavanja.

14.11.2012 - 17.11.2012 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Feđa Vukić, profesor na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održat će predavanje pod nazivom Grad, održivost, kultura - Kako je Zagreb postao veliki grad?, u srijedu, 14. studenog u 18 sati u Dvorani Gorgona. Ovo je predavanje zasnovano na komparativnoj analizi pojedinih mjesta u Zagrebu u objektivu Toše Dabca, motiva nastalih u rasponu od tridesetih do kraja pedesetih godina, s tim istim mjestima danas, snimljenim objektivom Katarine Perić i Negre Nigoević. Predavanje je nastalo kao dio aktivnosti Teorijsko dizajnerskog kolektiva T/D_K.

Istoga dana u 19 sati, predavanje pod nazivom Fotografska kronika mode u Hrvatskoj održat će Marija Tonković, viša predavačica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Franjo Mosinger, Antonija Kulčar, Milan Kaufmann i Josip Berner udarili su temelje naše modne fotografije kada su slučajne modele snimali na način ravan onodobnim europskim i američkim, odnosno, holivudskim uzorima. Druge će pak, poput Đure Janekovića i Toše Dabca, privlačiti raznovrsni svijet ulice. Njihove fotografije omogućavaju čitanje na jednoj drugoj razini, kao paralelne fotografske kronike kojom se rekonstruira način odijevanja u Hrvatskoj sinkrono svjetskim trendovima.

U četvrtak, 15. studenog u 18 sati, u Arhivu Tošo Dabac predstavit će se fotografkinja Ana Opalić. Umjetnica će predstaviti svoj fotografski rad po serijama fotografija, zatim projekte na kojima je radila/surađivala, web stranicu Suvremena hrvatska fotografija i dokumentarni film Veseli svaki me kraj koji upravo dovršava. Usto, autorica će govoriti o projektu Centra za suočavanje s prošlošću – Osobna sjećanja na rat koji radi za udrugu Documenta.

Predavanje pod nazivom Fotografsko tržište održat će Helena Srakočić, galeristica, kolekcionarka i savjetnica, u petak, 16. studenog u 18 sati. U prostoru Arhiva Tošo Dabac, osvrnut će se na metode kolekcioniranja, izvora fotografskih printova te promjene u percipiranju fotografije kao jedne od važnijih umjetnosti 20. i 21. stoljeća.

U istome prostoru u 19 sati, Saša Poldan, pravnik, održat će predavanje pod nazivom Umjetnička fotografija i zaštita autorskih prava, prilikom kojeg će osvrnuti na umjetničku fotografiju i posebne oblike kršenja autorskih prava i njihove zaštite.

Ulaz na sva predavanja je slobodan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.11.2012