Predizborni aktivistički inventar | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Predizborni aktivistički inventar

Organizacije civilnog društva iznijele su kandidatima za Europski parlament prijedloge inovacija za više demokracije, jednakosti, sigurnosti i održivog razvoja.

  • A
  • +
  • -

Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava u suradnji sa Zelenim forumom, Grupom 22, Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, Savezom udruga Klubtura te Hrvatskom platformom za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL, obratile su se svim kandidatima na izborima za Europski parlament s prijedlozima inovacija za više demokracije, jednakosti, sigurnosti i održivog razvoja na razini Europske Unije, a time i na razini svake pojedine države članice, ali i našeg susjedstva, te ukupnih međunarodnih odnosa. 

Temelj ovog predizbornog proglasa su i prijedlozi politika europskih građanskih i sindikalnih mreža i konfederacija koje se zasnivaju na višegodišnjim raspravama i savjetovanjima širom kontinenta u kojima su sudjelovale tisuće aktivnih građana i građanki najrazličitijih stilova života i identiteta, ujedinjenih u uvjerenju da je bolja budućnost Europe ostvariva. To su u prvom redu European Alternatives, SOLIDAR, ETUC, Green 10, ALTER – EU, RREUSE, European Network of Social Integration Enterprises, Social Economy Europe, Cooperatives Europe, European Network Against Racism, Finance Watch AISBL i CONCORD, European Civic Forum, EUCLIS LLL, Culture ActionEurope, kao i Europski gospodarski i socijalni odbor – savjetodavno tijelo EU koje omogućuje dijalog između poslodavaca, sindikata i širokog raspona organiziranog civilnog društva. 

"Uza sve svoje slabosti i mane, na globalnoj sceni Europska Unija prednjači u zagovaranju demokratskih standarda, zaštiti ljudskih prava, brizi za okoliš i odgovornosti za smanjenje siromaštva - što se očituje i u tome da je drugi najveći donator za nerazvijene zemlje. Na nacionalnoj razini, europski propisi čine više od tri četvrtine domaćeg zakonodavstva, a u mnogim područjima i dalje služe kao poticaj za poboljšanje kvalitete i transparentnosti rada državnih institucija. U međunarodnoj politici i trgovinskim odnosima, Europa se suočava s pritiscima za snižavanjem dosegnutih socijalnih standarda. 

Ovaj je mandat Europskog parlamenta i Komisije ključan za ostvarenje vizije održivog razvoja temeljenog na brzom i socijalno pravednom prijelazu na gospodarstvo s niskom emisijom ugljika, uz povećana ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj, te obrazovanje i osposobljavanje. To su i postavke strategije Europe 2020, no bez snažne političke volje povrh kompromisa, bit će je nemoguće ostvariti.

Do 2020. godine, ukoliko bude dovoljno političkog poštenja, kreativnosti i dijaloga, Europska Unija može učiniti zaokret prema izgradnji europske javne sfere za političku debatu u kojoj ravnopravno sudjeluju svi njezini stanovnici, izgradnji povjerenja u politiku kao časnom javnom poslu u najboljem interesu građana, modelu razvoja temeljenom na održivoj proizvodnji i potrošnji, a ne nužno i isključivo rastu, sigurnosti i dostojanstvu rada uz stvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta i pravedniju raspodjelu društvenog dohotka, održivom, pravednom i demokratskom upravljanju javnim i zajedničkim dobrima, strateškim ulaganjima u poluge društvenog razvoja – obrazovanje, kulturu, znanost, medije i socijalno uključivanje, beskompromisnoj zaštiti ljudskih prava i suzbijanju siromaštva širom svijeta".

Cjeloviti dokument pronađite ovdje.

Izvor: Platforma 112

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.05.2014