Predratna povijest ženskih pokreta | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Predratna povijest ženskih pokreta

U okviru manifestacije Zbor crvene Rijeke, otvara se izložba Ženski antifašistički Zagreb.

28.04.2017 - 30.05.2017 , Rijeka - Studio Kamov

FOTO: Centar za ženske studije

Otvorenje izložbe Ženski antifašistički Zagreb održava se 28. travnja u 18 sati u prostoru Studia Kamov, Križanićeva 6a/I u Rijeci. Izložba se otvara u okviru manifestacije Zbor crvene Rijeke: Prema međunarodnom borbenom stvaralaštvu u organizaciji Samoupravne interesne zajednice (SIZ), a realizira je Centar za ženske studije Zagreb. Autorice izložbe i istraživačice na projektu su Barbara Blasin i Ana Lovreković

U subotu, 29. travnja u 11 sati, u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci organizirano je vođenje kroz izložbu i razgovor o ženskim organizacijama i udruživanju u različitim borbama nekada i danas. 

Ženski antifašistički Zagreb je istraživački projekt Centra za ženske studije Zagreb koji se bavi razdobljem II. svjetskog rata (1939. -1945.) iz antifašističkog i feminističkog diskursa prateći predratnu povijest ženskih pokreta, sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja, te naposljetku organiziranje i masovno sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Borba za politička i radna prava te za jednaku dostupnost obrazovanja na svim razinama, u kontekstu ubrzanog rasta ekonomske i političke represije u zemlji, kao i bujanja fašizma u Europi, stvorilo je generaciju žena koje su svojim masovnim učešćem u antifašističkom otporu i velikim žrtvama konačno omogućile potpunu jednakopravnost žena, što je ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 27.04.2017