Predstavljanje suvremene ilustracije | kulturpunkt

Najave Festival

<

Predstavljanje suvremene ilustracije

Festival 36 Mountains, osim izložbe odabranih umjetnika i umjetnica, priprema predavanja, okrugle stolove i prikazivanje animiranih filmova.

02.09.2016 - 04.09.2016 , Zagreb - Galerija Bačva

Drugi međunarodni festival ilustracija 36 Mountains održat će se od 2. do 4. rujna u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika, gdje će široj javnosti predstaviti maštovite i inspirativne autorske radove nekih od najutjecajnijih ilustratora današnjice. Festival 36 Mountains nastao je na inicijativu umjetnice Jelene Bando, a svojom formom predstavlja suvremenu ilustraciju na kreativan, originalan i zabavan način te pridonosi unapređenju lokalne umjetničke scene s naglaskom na socijalizaciju i interakciju. Izložba jedinstvenog karaktera sastoji se i od okruglih stolova te prikazivanja animiranih filmova. Sve zainteresirane očekuju predavanja ilustratora, dok će večernju atmosferu upotpuniti bogat glazbeni program.

Osnovna je tema festivala blok japanskog stila, a inspiracija dolazi od serije radova krajobraza japanskog umjetnika Katsushike Hokusaija pod nazivom 36 Views of Mount Fuji, po kojoj je festival i dobio ime. Blok je posebno za ovu priliku izradio Cerovski print boutique, a sastoji se od 36 stranica koje umjetnici ispunjavaju u svom jedinstvenom stilu. U sklopu festivala organiziran je i natječaj Ilustriraj svoju Jägermeister priču u kojem je zadatak bio ilustrirati priču koristeći jelena kao glavnog aktera. Prvu nagradu osvojila je Klarxy, drugu Dominik Vuković, a treću Mladen Udovičić te će njihove pobjedničke ilustracije biti predstavljene u subotu, 3. rujna.

Pored 36 odabranih umjetnika koji će dobiti priliku predstaviti svoje ilustratorske radove, na glavnoj izložbi sudjeluje i deset pozvanih, etabliranih umjetnika. Među velikim imenima koja će se pojaviti na listi izlagača su tako i najpoznatija hrvatska street art umjetnica OKO te poznati grafiti umjetnik Lunar, a u ulozi predavača naći će se i jedan od najboljih domaćih ilustratora Vedran Klemens.

Ulaz na Festival ilustracija 36 Mountains je besplatan, a više informacija potražite na službenoj Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 23.08.2016