Pregled segmenta dizajnerskog rada | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Pregled segmenta dizajnerskog rada

U sklopu programa Fluid design foruma, Atelje Dado Narodnog muzeja Crne Gore ugošćuje izložbu Dejana Kršića Što, kako i za koga & tako dalje.

Pripremila: Martina Domladovac
  • A
  • +
  • -

U sklopu programa Fluid design foruma u organizaciji Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Atelje Dado Narodnog muzeja Crne Gore ugošćuje izložbu Dejana Kršića Što, kako i za koga & tako dalje - dizajn za suvremenu umjetnost. Osim Kršića, na Fluidu gostuje i kustos njegove izložbe Marko Golub, koji će održati i izlaganje naslovljeno Uvod u arhiv dizajna, a bit će održano i predstavljanje knjige Kritička kartorafija istog autora.

Glavna tema i slogan ovogodišnjeg Fluida je Made by me, a izložbe, diskurzivni program i radionice održavaju se u čak tri grada – Nikšiću, Baru i Cetinju. Veliki dio programa posvećen je dizajnerskom nasljeđu, poput retrospektive Velikani grafičkog dizajna – Saveta i Slobodan Mašić koju su kurirali Borut Vild i Ljudmila Stratimirović, ili grupne izložbe Istorija Made by Me koja okuplja niz suvremenih grafičkih dizajnera koji svojim radom reinterpretiraju ili daju svojevrsni hommage djelima svojih prethodnika.

Na istom je tragu i panel pod nazivom Made by Me u Crnogorskoj galeriji umjetnosti, s uvodnim izlaganjem voditelja HDD galerije Marka Goluba na temu Uvod u arhiv dizajna koja se izravno referira na izložbu Arhiv dizajna održanu u sklopu prošlogodišnjeg Dana D. Slično kao i ta izložba, predavanje baca svjetlo na izuzetno vrijedne recentne projekte istraživanja i prezentacije dizajnerskog nasljeđa iza kojih u velikoj mjeri stoje upravo dizajneri praktičari, autori poput Lane Cavar i Narcise Vukojević, Gorana Martina Štimca, Maje Kolar i Maše Poljanec, Olega Šurana, Ivane Borovnjak, Borisa Ljubičića, Koraljke Vlajo, ali i drugi istraživači poput Maroja Mrduljaša, Marka Goluba, Lee Vene. Osim projekata nastalih u okviru HDD galerije, bit će riječi i o primjerima projekata autora poput Sanje Bachrach i Marija Krištofića, Željka Serdarevića i drugih.

Što, kako i za koga & tako dalje predstavlja pregled jednog zaokruženog segmenta Kršićevog dizajnerskog rada, tematski usmjerenog na područje grafičkih materijala i publikacija realiziranih u proteklih petnaestak godina za potrebe različitih lokalnih, regionalnih i međunarodnih izložbenih projekata, manifestacija, institucija i autora s područja suvremene vizualne umjetnosti. Riječ je o novoj verziji izložbe izvorno održanoj u HDD galeriji u svibnju prošle godine, čiji je kustos Marko Golub.

Riječ je prije svega o radovima nastalima za projekte međunarodno najutjecajnijeg hrvatskog kustoskog kolektiva – udruge WHW / Što, kako & za koga, odnosno njihove matične Galerije Nova, ali i institucija i umjetnika kao što su V. Cetinjski bijenale, Rooseum centar za suvremenu umjetnost Malmö, Van Abbemuseum Eindhoven,Branka Stipančić i Mladen Stilinović, Mangelos, Sanja Iveković,Vlado Martek itd. Uz ove radove, posebno će biti predstavljene i publikacije i tiskani materijali nekoliko manjih ili većih projekata vezanih uz historiografiju dizajna, Kršićevu trajnu opsesiju i "profesionalni hobi". Originalne radove – pozivnice, kataloge, plakate, knjige, novine i ostalu grafičku konfekciju – izložba će pokušati kontekstualizirati kroz detaljan timeline, zidne tekstove i proširene legende koje govore o temama pojedinih projekata, njihovom značenju u lokalnoj i internacionalnoj sredini, kao i o različitim referencama iz vizualne kulture i umjetnosti koje je autor ugradio u njih kroz dizajn vizualnih materijala.

Drugim riječima, izložba uz sam vizualni element, predstavljanje dizajna koji je često domaćoj publici bio nevidljiv i ostao nepoznat jer su se mnogi od ovih projekata odvijali izvan granica Hrvatske, ima i dodatnu ulogu svojevrsne mikro-retrospektive djelovanja kolektiva Što, kako i za koga/WHW. Informativna funkcija izražena je i kroz kontekstualiziranje samog rada, upoznavanje publike s naručiteljima i institucijama za čije projekte su ti materijali rađeni. Jedan drugi, sasvim odvojen segment dizajnerskog opusa Dejana Kršića (i nekoliko drugih autora poput Dejana Dragosavca Rute i drugih) već je bio djelomično predstavljen na izložbi Izgledi Arkzina, posvećenoj istoimenom magazinu iz 90-ih i održanoj 2013. u Galeriji Nova, a ova izložba predstavlja njen svojevrstan direktan kronološki nastavak.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 29.04.2016

VEZANE VIJESTI

Recentna produkcija svih dizajnerskih disciplina

Pripremila: Martina Domladovac

Izložba Awarded design from Croatia te dokumentarna retrospektiva posvećena djelu Bogdana Budimirova predstavit će se u sklopu manifestacije Designmonat Graz.

Dizajn poslije dizajna

Piše: Vatroslav Miloš

U sklopu Milanskog trijenala izložbom Spekulativnost: Postdizajnerska praksa ili nova utopija? predstavit će se niz domaćih autora koji rade u polju spekulativnog dizajna.

Dizajn koji vrednuje inkluzivnost

Pripremila: Martina Domladovac
Ideja "otvorenog dizajna" tematsko je polazište ovogodišnjeg Dana D, u sklopu kojeg se potiče i dijalog s drugim disciplinama.