Pregled suvremene scene | kulturpunkt

Najave Promo

<

Pregled suvremene scene

Dugogodišnja suradnja Hrvatskog telekoma i Muzeja suvremene umjetnosti etablirala je HTnagradu kao jednu od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

20.04.2018 - 13.05.2018 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Vladislav Knežević: Završni krug, 2017.

  • A
  • +
  • -

U petak 20. travnja u 20 sati otvara se 11. izložba HT nagrada – MSU Zagreb. Dugogodišnja kontinuirana suradnja Hrvatskog telekoma i Muzeja suvremene umjetnosti etablirala je nagradu koja iz ove izložbe proizlazi kao jednu od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Stoga ne čudi da je ove godine na natječaj pristiglo 236 radova od kojih je odabrano trideset i tri, uz pozvane umjetnike Mihaela Gibu, Dunju Janković i Zlatana Vrkljana. Odabir radova izvršilo je međunarodno stručno povjerenstvo koje su činili ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, viša kustosica Kunsthausa u Grazu Katrin Bucher Trantow, kustosica i voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001 Alenka Gregorič, akademski kipar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb Alem Korkut i kustosica MSU-a Ana Škegro. Najavljujući otvorenje izložbe kustosica ovogodišnjeg postava Ivana Kancir istaknula prednosti modela odabira i nagrađivanja koji je u slučaju HT nagrade godinama nepromijenjen. Osim demokratičnosti natječajnog pristupa također je važna i hitrost otkupa radova koja u uobičajenoj proceduri traje znatno dulje.

Postav HT nagrada - MSU Zagreb

Na ovogodišnjoj izložbi zamjetan je velik broj video radova. U black boxu moguće je vidjeti Završni krug Vladislava Kneževića i Na plaži Gorana Škofića. Krešimir Katušić predstavlja se dokumentarnim filmom Spona, Toni Mijač pokušajem rekonstrukcije sjećanja u videu Vezu (ni)je moguće uspostaviti, a Vinko Vidmar radom 17. studenoga 2017. Medijska fasada MSU-a tijekom trajanja izložbe proicirat će rad Dunje Janković Oči su prozori.

Kao i u dosadašnjim izdanjima, i ove godine fotografija ima svoje svoje značajno mjesto, a moguće je vidjeti cikluse Darka Bavoljaka, Mare Bratoš, Jasenka Rasola i Tanje Deman te fotomontaže Željka Kipkea. Također su izložene i fotografije Katarine Zlatec koje dokumentiraju umjetničku intervenciju Zorana Pavelića Osunčana mjesta kojom je u okviru Virtualnog muzeja Dotrščina autor odao počast žrtvama fašizma.

Slikama su predstavljeni Ivan Tudek, Zlatan Vehabović i Zlatan Vrkljan. Damir Sobota izlaže rad Naan koji čini lak i kolaž na papiru, dok Predrag Todorović četiri platna velikih dimenzija oblaže različitim monokromnim materijalima. Cikluse crteža izlažu Ivica Malčić i Loren Živković Kuljiš, a Edvin Dragičević izlaže bakropise.

Sama izložba započinje multimedijalnom instalacijom Vedrana Perkova Smetnje koja je, prema riječima kustosice namjerno postavljena kao prvi rad izložbe upravo radi čestih smetnji u komunikaciji i interpretaciji djela suvremene umjetnosti. Zanimljivo je kako je na ovom radu s Perkovim, izrađujući software, surađivao i jedan od pozvanih umjetnika – Mihael Giba, koji u svom radu BOT: Fran kombinira internetski rad s prostornom instalacijom. Multimedijalne instalacije također su izveli i Viktorija Križanović, Dario Šolman te Mirjana Vodopija. Dino Priselac i Silvia Roberta Zaplatić preddstavit će se audioinstalacijom u kojoj zvukove iz prirode postepeno nadglasavaju zvukovi naših mobilnih uređaja.

Ivica Malčić: Ten years later, 366 dnevničkih crteža od 1.1.2016. do 31.12.2016.

Posjetitelji izložbe proći će kroz instalaciju Crvotočina 2  Roberta Fišera, Arhiv praznine Tee Ivković, ali i kroz model jedne od prostorija nekadašnje Galerije suvremene umjetnosti u radu Dalibora Martinisa. U rukavicama će moći pregledati Rad u kutiji  Vanje Babića i doživjeti olfaktivnu dimneziju Boravišta praznine Dajane Durić. Momčilo Golub izlaže instalaciju Četverokuti, Kristian Kožul Forensic Folklore/// PathogenesisTihomir Matijević poliesterske skulpture u instalaciji Platon gleda Simpsone, a Hrvoje Mitrov instalaciju s polegnutim ogledalima, Duhovi .

Dijelom otvorenja bit će performans Nike Mihaljevića Need Your Love So Bad u dvorani Gorgona.

Uz prošlogodišnji digitalni muzej artt.hr, autora Jurija Armande, koji radi na vizualnom identitetu projekta od samog početka, HT ove godine predstavlja interaktivnu mobilnu aplikaciju Cultural Places koja omogućava audio vodstvo po izložbi. Prema riječima kustosice vodič je baziran na izjavama umjetnika bez kustoskog filtera te omogućava pregled radova bez čitanja legendi. Nakon skidanja aplikacije, na ulazu u muzej, posjetitelji će dobiti lozinku te će tako moći prolaziti kroz izložbu uz vodič na svojem telefonu koji će opisivati svaki rad. Ova aplikacija osim muzeja i galerija u Hrvatskoj, omogućuje pronalazak svih muzeja, galerija i kulturnih događanja na svijetu.

Tijekom trajanja izložbe međunarodno stručno povjerenstvo odabrat će tri rada kojima će biti dodijeljene otkupne nagrade: prva nagrada u iznosu od 75.000/ druga u iznosu od 45.000 i treća u iznosu od 40.000 kuna. Otkupljeni radovi postaju dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, odnosno Zbirke HT @ MSU. Otkupne nagrade bit će dodijeljene u petak 11. svibnja u prostoru izložbe HT nagrade. Četvrta nagrada – Nagrada publike, u iznosu od 10.000 kuna, dodjeljuje se umjetniku ili umjetnici čiji rad za vrijeme izložbe osvoji najviše glasova publike. Nagrada publike nije otkupna i dodjeljuje se umjetniku kao poticaj za daljnji rad.

Katalog 2018. (Press HT-MSU)

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 19.04.2018

TAGOVI