Preispitati odluke | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Preispitati odluke

Međunarodna federacija novinara uputila je pismo podrške HND-u, u kojem poziva institucije hrvatske vlasti da zaustave nedemokratsko ušutkivanje novinara i i slobodnih medija.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Tor Johnsson / Svenske Journalisten

"Pišem vam u ime Međunarodne federacije novinara (IFJ) koja predstavlja 600 tisuća novinara širem svijeta kako bih hrvatskog premijera pozvao da preispita odluke svog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, odnosno njegovu medijsku politiku u sklopu koje je najavio odustajanje od potpora za neprofitne medije. IFJ snažno vjeruje kako je izjava ministra kulture kako ‘mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja", ističe u pismu Jim Boumelha, predsjednik IFJ-a.

Ovo pismo stiže tek nekoliko dana nakon što je objavljen 25. izvještaj o ubijenim novinarima i medijskim radnicima, kojega je Boumelha 5. veljače predstavio na UNESCO-ovoj konferenciji posvećenoj sigurnosti medijskih profesionalaca. IFJ je najveća svjetska strukovna i sindikalna novinarska organizacija s preko 600 tisuća članova u preko stotinu zemalja, a radi na razvoju solidarnosti, socijalne pravde, radničkih prava, demokracije, ljudskih prava i borbe protiv siromaštva i korupcije. 

"Pridružujemo se naporima svojih hrvatskih kolega u osudi ministrove najave da će odustati od državnih potpori za neprofitne medije, kao i raspuštanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije prije istjeka mandata", nastavlja Boumelha i dodaje: "IFJ je također zabrinut zbog izjava Tomislava Kramarka, prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Također, izjava  parlamentoarnog zastupnika i člana vladajuće koalicije Željka Glasnovića da je ‘lustracija u medijima najvažnija jer su mediji jedina barijera istinskoj demokraciji’ problematična je za hrvatsku tranzicijsku demokraciju. IFJ podsjeća hrvatske lidere da su se neprofitni mediji u Hrvatskoj razvili kao oaza kritičkog i profesionalnog novirnarstva, fokusirajući se na teme koje drugi mediji ignoriraju te na taj način jačaju slobode i prava manjina, promoviraju demokraciju, toleranciju, multikulturalizam i pluralizam".

Boumelha je u pismu istaknuo i kako su neprofitni mediji "danas glavni jamac instraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, koje je gotovo u potpunosti nestalo iz srednjostrujaških medija" te da su "novinarske organizacije širom svijeta izuzetno uznemirene zbog napada članova hrvatske Vlade i predstavnika parlamentarne većine na slobodu govora, slobodno novinarstvo i medijske slobode". 

Na kraju - u pismu naslovljenom na hrvatski parlament, predsjednika Sabora Željka Reinera, predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića, potpredsjednika Vlade Božu Petrova, čelnike saborskih Odbora za informatizaciju i medije i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andriju Mikulića i Gordanu Rusak te ministra kulture Zlatka Hasanbegovića - podsjetio je da su "sloboda govora, sloboda medija i nezavisno novinarstvo čuvari istinske demokracije".

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.02.2016

VEZANE VIJESTI

Ne mogu nas ugušiti

Piše: Matija Mrakovčić
Na tribini potaknutoj prvim potezima nove Vlade u polju profesionalnog novinarstva, medijskog pluralizma i ljudskih prava, govorili su predstavnici medija i medijski radnici.

Politike bez programa

Piše: Antonija Letinić
Nakon neuspješnog sastanka Saborskog odbora za kulturu, održana je sjednica Odbora za medije na istu temu - odluku ministra o razrješenju članova Povjerenstva za neprofitne medije.

Samo stručno, samo transparentno

Piše: Vatroslav Miloš
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je dužnosti članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.