Prekarnost - paradigma cjelokupnog društva | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Prekarnost - paradigma cjelokupnog društva

U organizaciji udruge Drugo more, talijanski umjetnik Silvio Lorusso drži izlaganje na temu poduzetničkog prekarijata.

07.04.2017 , Rijeka - Filodrammatica

Silvio Lorusso, talijanski umjetnik, dizajner i istraživač koji živi i radi u Rotterdamu, drži izlaganje na temu poduzetničkog prekarijata (eng. entreprecariat). Predavanje u organizaciji udruge Drugo more održava se na engleskom jeziku u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28, prvi kat) u Rijeci, u petak, 7. travnja, s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Spomenuti Lorussov pojam odnosi se na uzajamni utjecaj režima poduzetništva i prekarnih odnosa, neopipljivih i konstitutivnih elemenata stvarnosti koji oblikuju današnju društvenu atmosferu. Kao što prevladavajući duh poduzetništva od običnih ljudi zahtjeva da se ponašaju kao poduzetnici, iako možda nemaju svoju tvrtku, tako je i prekarnost – određena nesigurnošću, radom na određeno vrijeme, povremenim i privremenim radom, te niskim ili nikakvim radnim pravima – postala paradigmom cjelokupnog društva.

Poduzetničkom prekarijatu pripada mlada kreativna radnica koja ulaže napore u uređenje vlastitog studija dok istovremeno vozi za Uber, menadžer koji je od količine posla i odgovornosti na rubu izgaranja, zaposlenik koji će pri skorašnjem isteku ugovora na određeno vrijeme trebati ponovno promisliti svoju poziciju na tržištu rada, novopečeni diplomant koji se muči s otplaćivanjem studentskog kredita za pohađanje prestižnog sveučilišta. S druge strane, poduzetničkom prekarijatu pripada i pokretač start-up kampanje koji uspješno prikuplja novac od investitora, stručnjak koji uspješno mijenja tvrtke, umjetnik koji putuje svijetom od jednog rezidencijalnog programa na drugi, strastveni akademik koji sudjeluje na nekoliko međunarodnih konferencija mjesečno.

U društvu poduzetničkog prekarijata, svatko je poduzetnik i nitko ne posjeduje stabilnost. Može li poduzetništvo postati sredstvom rješavanja problema prekarnosti, teške opstojnosti u životu bez predvidljivosti ili sigurnosti?

Silvio Lorusso bavi se kompleksnom povezanošću tehnologije i društva te proučavanjem fenomena poduzetničkog prekarijata. Doktorirao je 2016. na Studiju dizajna na Sveučilištu Iuav u Veneciji. Redovito surađuje s Institutom za mrežne kulture u Amsterdamu. Sudjelovao je na izložbama i manifestacijama poput Transmediale (Berlin, Njemačka), Impakt (Utrecht, Nizozemska), Off the Press (Roterdam, Nizozemska), Adhocracy (Atena, Grčka), a bio je i jedan od predavača na prošlogodišnjem međunarodnom festivalu dizajna Dan D u Zagrebu. Njegovi su tekstovi objavljeni su u časopisima Prismo, Printed Web 3, Metropolis M, Progetto Grafico, Digicult, Diid i Doppiozero. O njegovim se radovima pisalo, između ostalih, i za The Guardian, The Financial Times i Wired. Od 2013 upravlja arhivom naziva Post-Digital Publishing Archive (p-dpa.net).

Više o ovom događaju saznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 03.04.2017